Ga naar hoofdinhoud

EU-wetgeving moet strenger

Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement moeten zich in Brussel hard maken voor wetgeving tegen wereldwijde ontbossing. Daartoe roepen Greenpeace Nederland, Solidaridad, IUCN NL, BothENDs en Oxfam Novib op naar aanleiding van het door de VN gesteunde onthutsende rapport over biodiversiteit.

In het rapport van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) waarschuwen vijfhonderd experts uit vijftig landen voor het uitsterven van 1 miljoen plant- en diersoorten. De urgentie om de ecosystemen van deze aarde te beschermen is nu groter dan ooit.

De Europese Commissie komt dit voorjaar met een actieplan om wereldwijde ontbossing tegen te gaan. De milieugroepen stellen voor dat Nederlandse politici de aanbevelingen van het IPBES overnemen.

Tropisch bos

Het IPBES concludeert dat het verdringen van natuur door menselijk ingrijpen de belangrijkste oorzaak is van biodiversiteitsverlies. Zo vond de helft van de uitbreiding van de landbouw en veeteelt plaats in tropisch bos. Europa is een belangrijke afzetmarkt voor soja, palmolie, hout, cacao, koffie, rundvlees, pulp en papier. Allemaal grondstoffen waarvoor dit tropische bos moet wijken.

Tot nu toe lieten de Europese landen het tegengaan van boskap voor Europese producten over aan het bedrijfsleven. Sinds 2010 hebben diverse ondernemingen vrijwillige initiatieven ontwikkeld om verantwoorde productie en inkoop te realiseren richting 2020. Maar anno 2019 is duidelijk dat de productieketens nog lang niet vrij zijn van ontbossing en mensenrechtenschendingen. Zo zorgt sojaproductie nog altijd op grote schaal voor het verdwijnen van waardevolle ecosystemen.

“Alleen een wettelijk Europees kader kan de nodige druk uitoefenen op bedrijven om ketens in zowel productie- als consumptielanden beter te reguleren”, aldus de milieugroepen. “Wetgeving creëert ook een gelijke behandeling voor ieder bedrijf in de sectoren en dwingt achterblijvers om grote stappen te zetten in het vrijmaken van hun productieketens van ontbossing en mensenrechtenschendingen.

Nederland voortrekkersrol

Nederland is momenteel voorzitter van het Amsterdam Declaration Partnership, een samenwerking tussen Europese landen die de ambitie hebben om ontbossing tegen te gaan. Dat biedt volgens de milieugroepen een enorme kans voor Nederland om nu ook de leiding te nemen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer