Ga naar hoofdinhoud

Eucalyptusbomen veroorzaken brand

Sinds afgelopen woensdag woeden er hevige bosbanden in Portugal als gevolg van de droogte en hitte. Vorig jaar kwamen bij branden in het land 114 mensen om het leven. Het is volgens het Belgische dagblad De Standaard vooral de schuld van de eucalyptusbomen.

De bosbranden in de buurt van Monchique zijn deels te wijten aan de grote hoeveelheid eucalyptusbossen. Die nemen intussen een kwart van de totale bosgrond in Portugal in beslag.

"In het recente verleden is het accent er heel erg op houtproductie geweest, vandaar dat er ook zo veel eucalyptusmonoculturen zijn", zegt Bart Muys, hoogleraar bos-ecologie en bosbeheer aan de KU Leuven. "Eucalyptus is een houtsoort die bijzonder snel groeit, wat de bomen interessant maakt voor bijvoorbeeld de papierproductie. Portugal heeft veel meer bossen dan honderd jaar geleden, dus dat maakt dat er veel brandbaar materiaal is en dat er meer kans is op bosbranden."

De eucalyptusboom is bovendien ook erg brandbaaar, wat de bestrijding van bosbranden een stuk moeilijker maakt. "De boom heeft etherische oliën in de bladeren en takken zitten die heel goed branden", aldus Muys. De bomen kunnen bij een brand door die olie ook ‘ontploffen’ en honderden meters verder gekatapulteerd worden.

Volgens Muys is een beter bosbeleid noodzakelijk om dergelijke vuurhaarden te voorkomen.

 

Het lijkt er momenteel op dat de meeste bosbranden zijn aangestoken door bijvoorbeeld pyromanen en mensen die bossen als bouwgrond willen gebruiken. (bron: De Standaard)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer