Ga naar hoofdinhoud

Europa maakt minder plaatmaterialen

Na vijf jaren van groei, heeft de Europese industrie vorig jaar 1,8% minder houten plaatmaterialen geproduceerd. Spaanplaat scoorde als enige een stijging. MDF, OSB, hard- en zachtboard en triplex/multiplex noteerden allemaal een daling. Dit meldt de Europese brancheorganisatie EPF.

In totaal rolde 59,2 miljoen m³ aan houten plaatmaterialen vorig jaar van de Europese fabrieksbanden.

De productie van spaanplaat nam dankzij capaciteitsuitbreidingen met 0,5% toe tot 32,1 miljoen m³. Mede door aangekondigde capaciteitssluitingen kromp MDF met 3,7% tot een totaal van 12,1 miljoen m³. Oriented Strand Board (OSB) viel met 0,8% terug tot 6,8 miljoen m³.

Als gevolg van capaciteitsreductie werd vorig jaar 8,6% minder softboard gemaakt; het totaal kwam uit op 4,7 miljoen m³. Slecht nieuws was er ook voor de fabrikanten van triplex en multiplex: hun productievolume slonk met 7,8% tot 3 miljoen m³. Tot slot vervaardigden de fabrieken in 2019 opgeteld 491.000 m³ aan hardboard, een daling van 7,3% in vergelijking met 2018.

22 miljard euro

De EPF vertegenwoordigt producenten in 25 EU-landen. De sector is goed voor een jaaromzet van zo’n 22 miljard euro, biedt werk aan meer dan 100.000 mensen en bestaat uit ruim vijfduizend bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer