Ga naar hoofdinhoud

Exacte replica’s houtsnijwerk in Tuindorp Vreewijk

Exacte replica’s houtsnijwerk in Tuindorp Vreewijk

Twaalf huizen aan de Dreef in Tuindorp Vreewijk (Rotterdam) waren ooit voorzien van handgesneden en beschilderde ornamenten. Vervaardigd door beeldhouwer Hildo Krop. Bij een renovatie in 1980 waren deze bijna allemaal verdwenen. Na een speurtocht van Netty van de Ende kwamen er twee beeldjes boven water. Zij nam het initiatief om de beeldjes te laten namaken wat resulteerde in de onthulling van replica’s begin september. De terugkeer past bij de doelstelling van het Verbeterprogramma Vreewijk. Hierin streven verschillende partijen naar het terug laten keren en behouden van het authentieke karakter van de wijk.

De indertijd prominente Hildo Krop leefde van 1884 tot 1970. Hij werkte veel samen met de ontwerpers van Tuindorp Vreewijk, Berlage en Grandpré Molière. Naast beeldhouwen ontwierp hij boekbanden, meubels en vloerkleden, vervaardigde hij penningen en houtsneden, had hij zich bekwaamd in het snijden in hout en ivoor en was hij een begaafd keramist. Verder is hij het bekendst als Stadsbeeldhouwer van Amsterdam; hier zijn vele van zijn beeldhouwwerken terug te vinden.

Tuindorp Vreewijk

Zelfs in Rotterdam! Hier waren ze onder meer terug te vinden in de gevels van twaalf huizen in Tuindorp Vreewijk – een wijk in het stadsdeel Feyenoord. Helaas zijn de beeldjes in de loop der tijd ‘verdwenen’. Om het authentieke karakter van de wijk zo goed mogelijk te laten terugkeren, is besloten om replica’s te maken. De werkplaats van het voormalige scheepswerf De Delft sneed de beeldjes vakkundig, onder leiding van Wouter Schalk. Daarna schilderde Jojanneke Post de beeldjes. Daarbij werd zij geadviseerd door de kleuronderzoekers Lisette Kappers en Aleth Lorne.

Urias Santos Bakker, directeur Onderhoud & Ontwikkeling van Havensteder en architect Arjan Hebly onthulden twee van de twaalf ornamenten op 3 september.  

Verbeterprogramma Vreewijk

Binnen het Verbeterprogramma Vreewijk – opgesteld door Havensteder, de gemeente Rotterdam, Huurdersvereniging Vreewijk (HvV) en de Bewoners Organisatie Vreewijk (BOV) – worden ruim 1.400 woningen en bedrijfsruimten aangepakt. Modernisering met respect voor oorspronkelijke stijlkenmerken staat daarbij centraal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer