Ga naar hoofdinhoud

Expo over circulaire houten kozijnen

Tijdens de Week van de Circulaire Economie is de expositie ‘100% circulaire houten kozijnen’ te bezichtigen in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. Hemubo en woningcorporatie Stadgenoot wonnen de prijsvraag van de gemeente Amsterdam: ‘Op weg naar een circulaire stad’. Zij presenteren dinsdag 4 februari, samen met Platowood, A. van Liempd, Wesselink Kozijnen, ARUP en andere partners, de eerste prototypen van een circulaire kozijn.

Getoond worden drie technisch en esthetisch hoogwaardige kozijnen, die volledig zijn samengesteld uit materialen die normaal als bouw- en sloopafval eindigen.

Nieuw leven

Joris van Maastrigt, specialist Circulaire Bouwtechniek bij Hemubo: “In dit onderzoek ontdekten we dat er in de huidige lineaire economie dagelijks enorme hoeveelheden hout in de verbrandingsoven eindigen. Hout dat bijvoorbeeld toegepast wordt in mallen voor het gieten van prefab betonnen elementen, wordt vaak na slechts enkele productiecycli weggegooid en afgevoerd. De kwaliteit is doorgaans nog uitstekend. Zonde om dit mooie materiaal weg te gooien en daarnaast ook nog een flinke kostenpost voor de betonproducent die op dit moment betaalt voor het afvoeren.”

Platowood geeft het gebruikte hout een extra leven, door het hydro-thermisch te behandelen conform het unieke Platowoodproces. Dit verbetert de kwaliteit van het hout en maakt het geschikt voor toepassing in kozijnen.

Eigen gevel ontwerpen

Door middel van een interactieve installatie die onderdeel uitmaakt van de expositie, kunnen bezoekers zelf nieuwe gevelontwerpen maken. Dit doen ze met enkel gebruikte materialen zoals kozijnhout, balkhout en vlakglas uit bestaande gebouwen. Daarnaast wordt er een indicatie gegeven van de CO2-reductie, de gereduceerde milieu-impact en de vermindering van primair grondstofverbruik door deze circulaire ontwerpvarianten.

Van dinsdag 4 februari 12.00 uur tot en met vrijdag 7 februari om 12.00 uur zijn de prototypen en expositie te bewonderen. Ze bevinden zich in de Foyer op de vijfde verdieping van Pakhuis de Zwijger te Amsterdam.

(foto: Platowood)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer