Ga naar hoofdinhoud

Extra tijd voor invoering Wet kwaliteitsborging

De invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is met een half jaar uitgesteld tot 1 juli 2022.

De invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is met een half jaar uitgesteld tot 1 juli 2022. Dat geeft ook de houtsector extra tijd om aandacht te besteden aan het voorsorteren op de daadwerkelijke invoering van deze ingrijpende wet.

Administratie

Deze extra tijd is voor sommigen nodig omdat de invoering gepaard gaat met grote administratieve lasten voor bouwer en toeleveranciers. Het Houtcafé van 8 april jl. belichtte de achtergronden en het extra beroep dat aannemers op de toeleveranciers gaan doen.

Toeleveranciers moeten hun klanten vroegtijdig informeren over producten en toepassingen. Maar ook over de prestatie-eisen van producten, hun toepassingsgebied, be- en verwerking, veiligheid en gezondheid. Daarnaast is het verplicht om informatie te geven over het onderhoud van de geleverde producten.

De mogelijkheid om al deze gegevens te verstrekken vraagt om een nauwkeurige administratie. Zeker omdat de informatie voor ten minste 10 jaar opvraagbaar moet zijn. Om dit mogelijk te maken moet de informatiestroom en de verantwoordelijken daarvoor binnen elke organisaties helder worden gemaakt.

Gevolgklasse I

Op dit moment geldt de Wkb bij invoering alleen voor gevolgklasse I. Dit zijn: grondgebonden woningen (niet in een woongebouw), vakantiewoningen en woonboten. Daarnaast bedrijfspanden (met industriefunctie) met maximaal twee bouwlagen. Ook fiets- en voetgangersbruggen en andere bouwwerken van maximaal 20 meter hoog behoren tot deze groep.

De verwachting is dat de andere gevolgklassen op termijn zullen volgen. De voorbereidingen op invoering van de Wkb blijven aandacht vragen. Centrum Hout geeft in haar nieuwsbrieven steeds aandacht aan de invoering van de Wkb en de gevolgen voor de hout- en bouwsector.

Houtcafé-presentaties over de Wkb: voor VVNH-leden en voor NBvT-leden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer