Ga naar hoofdinhoud

Finse houtindustrie staakt

Zesduizend werknemers van Finse zagerijen, multiplexfabrieken en andere bedrijven in de bosbouw hebben vandaag het werk neergelegd. Dat geldt ook voor rond de negenduizend medewerkers van Finse papierfabrieken. Het plan is om drie weken te gaan staken omdat onderhandelingen over een hoger loon zijn afgebroken. Importeurs van gezaagd naaldhout en andere Finse houtproducten moeten rekening houden met vertraagde leveringen.

De staking van circa 15.000 mensen gebeurt op initiatief van drie Finse vakbonden. Zij praten morgen verder met de werkgevers over hogere lonen en minder werkuren. Werkgeversorganisatie Finnish Forest Industries Federation voerde in de onderhandelingen aan dat het personeelsbestand al te duur is in vergelijking met landen als Zweden en Duitsland.

Getroffen bedrijven

UPM-Kymmene, Stora Enso, Metsä Board en Metsä Fibre zijn enkele van de bedrijven die dicht zijn.

Lunawood heeft laten weten momenteel door te gaan met het thermisch modificeren van hout, maar het bedrijf verwacht wel krapte in de aanvoer van ruwe grondstoffen.

Golf van arbeidsconflicten

Finland is de afgelopen maanden getroffen door een golf van arbeidsconflicten over loonkwesties en werkuren, die al leidde tot het ontslag in december van voormalig premier Antti Rinne. Hij is vervangen door Sanna Marin (34), de eerste vrouwelijke premier van het land en tevens ’s werelds jongste regerende minister-president.

Lees ook: Stakingsdreiging in Finland

(foto: Finnish Forest Industries Federation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer