Ga naar hoofdinhoud

FNV wint rechtszaak tegen PontMeyer

Het gerechtshof in Den Haag geeft de FNV gelijk in de zaak die het had aangespannen tegen PontMeyer. Medewerkers ontvingen van de houthandel jarenlang automatische cao-verhogingen en eenmalige uitkeringen. Deze werden bij de introductie van een nieuw collectief beloningssysteem van de ene op de andere dag stopgezet. Deze verhogingen en uitkeringen moet het bedrijf met terugwerkende kracht vanaf 2012 alsnog uitbetalen.

Peter Ansems, bestuurder FNV Bouwen en Wonen: “In deze beslissing is onze belangrijkste eis toegewezen: de doorbetaling van de cao-verhogingen en eenmalige uitkeringen op grond van artikel 21 van de cao-Houthandel. Dat is geweldig nieuws. Het jarenlange geduld en de standvastigheid van onze leden is beloond.”

Precedent

Het lijkt erop dat dit vonnis een belangrijk precedent schept. Volgens het Hof zijn de cao-verhogingen en eenmalige uitkeringen die jarenlang zijn ontvangen door de medewerkers als een arbeidsvoorwaarde aan te merken. PontMeyer mocht die niet eenzijdig wijzigen op de manier waarop zij dat heeft gedaan. Het beroep van PontMeyer op de slechte bedrijfseconomische omstandigheden als gevolg van de economische crisis mocht niet baten. Volgens het Hof was het bedrag dat met de afschaffing van cao-verhogingen werd bespaard, mede gelet op de verhoging van het salaris van de directieleden in dezelfde periode, financieel niet van wezenlijke betekenis voor de onderneming.

De uitspraak betekent dat PontMeyer aan de medewerkers die niet akkoord zijn gegaan met de door het bedrijf aangeboden afkoopregeling, met terugwerkende kracht vanaf 2012 de cao-verhogingen alsnog moet betalen. Daarbovenop moet PontMeyer volgens het Hof ook een wettelijke verhoging van 15 procent en de wettelijke rente betalen. Ansems: “Bij elkaar gaat dit om een aanmerkelijk bedrag. We gaan nu in overleg met de leden hoe we de vordering bij PontMeyer gaan neerleggen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer