Ga naar hoofdinhoud

Fortwachterswoning Poederoijen wint Reynaers Projectprijs 2018 (video)

De Fortwachterswoning in Poederoijen heeft de Reynaers Projectprijs 2018 gewonnen. Voor de gevel- en dakbekleding van de woning is gebruik gemaakt van padoek.

TM2 architecten realiseerde op de plek van een voormalige fortwachterswoning een nieuwe brasserie met bovenwoning. De contouren van de nieuwbouw zijn vergelijkbaar met de oude woning. Ook de plek: de noordelijke Maasoever bij Poederoijen, is ongewijzigd gebleven.

Historie

Batterij onder Poederoijen was onderdeel van de vierde en laatste uitbreiding van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze verdedigingslinie moest de steden in het westen van Nederland beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten en zuidoosten.

Architect Mick Martens vertelt over de rijke historie van deze plek: ‘De linie bestaat uit forten met daartussen inundatiegebieden. Bij een aanval konden die gebieden onder water worden gezet, zodat de vijand niet verder kon oprukken. De batterij is een verdedigingswerk met een bomvrij kazernegebouw. Aan de toegangsweg werd in 1880 een woning gebouwd op een verhoogd plateau, zodat bij inundatie de woning droog zou blijven. Hier woonde de fortwachter, die was belast met de bewaking van de batterij en het toezicht op het onderhoud. De woning is in 1957 gesloopt.’

Restauratie

De Batterij onder Poederoijen valt onder de Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard. Deze stichting heeft als doelstelling het gebied weer nieuw leven in te blazen. Martens is als architect al tien jaar aan dit project verbonden; eerst in een adviserende rol, bij de wijziging van het bestemmingsplan. Later was Martens als opdrachtgever/directievoerder betrokken bij de restauratie van het exterieur van de bomvrije kazerne en de wederopbouw van brug over de gracht naar de kazerne in 2012. Ook de plannen voor de bouw van de nieuwe fortwachterswoning waren toen al vergevorderd, maar de uitvoering ervan moest wachten op de benodigde vergunningen.

Bouw

Voor de nieuwbouw werd de architect geïnspireerd door de oorspronkelijke hoofdvorm. ‘De footprint en het silhouet van het nieuwe gebouw zijn vergelijkbaar met het oorspronkelijke ontwerp. De fortwachterswoning had een rechthoekige plattegrond en bestond uit een kleine kelder onder het huis, een bouwlaag met zadeldak. De gevel was voorzien van houten rabatdelen’, aldus Martens. De bouw is uiteindelijk in 2016 van start gegaan, met de oplevering in de zomer van 2017.

Gevelbekleding in padoek

De nieuwe woning in Poederoijen is ook voorzien van een houten gevelbekleding van padoek. Martens: ‘Door dit materiaal door te zetten op het dak en de hemelwaterafvoeren, dakgoten en dakdoorvoeren aan het zicht te onttrekken, ontstaat er een zuivere hoofdvorm.’ De breedte van de latten is leidend geweest in de afmetingen van de gevels, de gevelopeningen en de traptreden. Alle dakdoorvoerleidingen zijn in een brede schoorsteen samengebracht, die met hetzelfde hout is bekleed als gevels en dak. Resultaat is een archetypische hoofdvorm en een strakke detaillering.

Nieuwe bestemming

Het nieuwe gebouw bestaat uit een brasserie op de begane grond en in het souterrain en op de eerste verdieping bevindt zich een woning. Vanuit de brasserie bieden de grote vensters een panoramisch uitzicht op de omgeving, onder meer op de bomvrije kazerne.

De bovenwoning heeft een aparte entree in de noordoostgevel. Door grote vensters in de kopgevels en aan het balkon op het zuidwesten heeft de woning een nog weidser uitzicht over de Maasdijk. Vooral vanuit de hoge woonkamer met een open kap en een mezzanine is het zicht overweldigend.

Reynaers Projectprijs

De Fortwachterswoning werd samen met negen andere projecten door de vakjury genomineerd voor de 21e editie van de Reynaers Projectprijs. Uit de tien genomineerden kon het publiek online haar favoriete top drie samenstellen. Van de 7020 uitgebrachte stemmen was ruim 28,8 % voor de Fortwachterswoning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer