Ga naar hoofdinhoud

Franse eigenaar voor Felix Clercx

Beheermaatschappij Felix Clercx heeft haar aandelen in de Helmondse Handelsonderneming Felix Clercx verkocht aan Forestia, dat is gevestigd in het Franse Lille.

Familiebedrijf Felix Clercx werd in 1891 opgericht in Helmond en groeide in drie generaties uit van een lokale houtzagerij in een grote toeleverancier aan de hout- en bouwmaterialenhandel in West-Europa. Het assortiment bestaat uit producten voor terrassen, hekken en gevelbekleding. De voornaamste materialen zijn tropisch en thermisch behandeld hout, aluminium en hout-kunststofcomposiet.

Forestia ontwikkelt en verkoopt producten voor buitentoepassingen, via dochterondernemingen Amenabois, So Garden en Fiberdeck. Klanten zijn Franse DHZ-ketens en de hout- en bouwmaterialenhandel. Met de overname van Felix Clercx genereert de groep in 2019 een geconsolideerde omzet van zo’n 50 miljoen euro.

Geschikte overnamekandidaat

Peter Derckx, CEO van Felix Clercx, nam in 2012 de algemene leiding over van Jean-Marie Clercx. Doordat de familie aangaf geen ambitie (meer) te hebben om het bedrijf voort te zetten, werd er sinds het voorjaar van 2018 uitgekeken naar een geschikte overnamekandidaat. “Felix Clercx heeft de laatste jaren een enorme omzetgroei doorgemaakt, is financieel heel gezond en kan daardoor zeer mooie ratio’s laten zien waardoor meerdere partijen interesse toonden”, aldus Derckx.

Hij noemt Forestia de perfecte match. “Dezelfde strategische visie, geen overlap van afzetmarkten en uiterst innovatief binnen ons huidige assortiment”, meent Peter Derckx, die CEO blijft. Hij verwacht op het gebied van productontwikkeling, marketing en service grote stappen te gaan maken.

Groei versnellen

Nicolas Tant, CEO van Forestia: “De overname van Felix Clercx stelt ons in staat om onze groei in Europa te versnellen door het openen van nieuwe markten met een groot omzetpotentieel. Met Felix Clercx kregen we de laatste jaren steeds nauwere commerciële banden. Felix Clercx heeft veel FSC-gecertificeerd hout in het assortiment, een logistiek centrum van 40.000 m², langdurige samenwerkingsverbanden met leveranciers en een groot klantenbestand in Duitsland en de Benelux.”

Duits verkoopkantoor

Tegelijkertijd met de overname door Forestia, lijft Felix Clercx zelf het Duitse verkoopkantoor Holz & Service in als 100% dochteronderneming. Met dit bedrijf, waar vijf mensen werken onder leiding van directeur Ralf Zacharias, wordt al sinds 1998 samengewerkt. Onder de nieuwe naam Felix Clercx GmbH blijft het kantoor zich richten op klanten van Felix Clercx in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

(Op de foto v.l.n.r. Peter Derckx, Nicolas Tant en Ralf Zacharias)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer