Ga naar hoofdinhoud

FSC aanbevelingen op EU-verordening ontbossingsvrije producten

Foto: PARALAXIS

De Europese Commissie heeft een verordening voorgesteld om door de EU veroorzaakte ontbossing en bosdegradatie tot een minimum te beperken. FSC heeft tien aanbevelingen gedeeld om die verordening voor ontbossingsvrije producten te verbeteren.

Het EU-voorstel maakt deel uit van een breder actieplan om ontbossing en bosdegradatie aan te pakken. Met het nieuwe EU-initiatief beoogt de commissie producten van de EU-markt te weren die bijdragen aan wereldwijde ontbossing en bosdegradatie. De nieuwe regels zullen naar verwachting ook de uitstoot van broeikasgassen en het verlies van biodiversiteit verminderen. Dit is in lijn met de doelstellingen van de Green Deal, waarmee de EU het eerste klimaat-neutrale continent wil zijn in 2050.

Het voorstel is voorgelegd aan het Europese Parlement en de Raad van Europa. Beide instellingen kunnen wijzigingen in de verordening aanbrengen. Als lid van het EU-platform ‘Protecting and Restoring the Wold’s Forests’ als belanghebbende doet FSC tien suggesties om de EU-regels voor ontbossingsvrije producten te verbeteren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om uitbreiding van de lijst van producten waarop de verordening betrekking heeft naar alle houtproducten en rubber. Daarnaast ook het versterken van het Due Diligence systeem en het verbreden van het toepassingsgebied van de verordening naar andere ecosystemen zoals savannes en veengebieden. 

Alle tien aanbevelingen leest u hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer