Ga naar hoofdinhoud

FSC behoudt biodiversiteit

Het verantwoord kappen van bomen kan bijdragen aan de bescherming van wilde dieren, en beschermde gebieden behouden als leefgebied voor vele soorten in de Amazone. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Puerto Rico en het WNF, gepubliceerd in Remote Sensing in Ecology and Conservation.

Het onderzoek werd uitgevoerd in de regio Madre de Dios in Peru en richtte zich op FSC-gecertificeerd bosbeheer en de impact hiervan op de biodiversiteit.

Volgens de wetenschappers zouden bossen waar volgens de FSC-normen gekapt wordt, een grotere rijkdom aan bijvoorbeeld amfibieën, insecten en apen bevatten. Ook tonen ze meer overeenkomsten met onverstoorde bosgebieden dan niet-gecertificeerde gebieden.

Houtkap met een geringe impact heeft bijvoorbeeld weinig invloed op zoogdieren, zoals de jaguar. Wanneer de jacht gereguleerd is, zijn jaguars net zo te vaak te vinden in FSC-bossen als in wouden waarin helemaal niet gekapt wordt. Insecten en amfibieën hebben baat bij weinig verstoring van hun leefgebied, een norm die verplicht is voor FSC-concessies.

Meer onderzoek nodig

“Hoewel de resultaten in Peru bemoedigend zijn, gelden ze niet noodzakelijkerwijs voor andere locaties. Het resultaat is afhankelijk van onder meer het ecosysteem in het bos, de houtkapmethoden en het bosbeheer”, tekent het WNF aan. “Om oplossingen te ontwikkelen die werken voor zowel mensen als wilde dieren en hun leefgebieden, zijn monitoring van de biodiversiteit op de lange termijn en wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk.”

(Foto: WNF)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer