Ga naar hoofdinhoud

FSC schorst houthandel

Houthandel Houtvisie in Bergambacht is uit het FSC-systeem gezet en mag geen FSC-hout meer verkopen. Volgens FSC International heeft Houtvisie zich schuldig gemaakt aan fraude met FSC-gecertificeerd hout.

In korte tijd zou het bedrijf een aantal keren niet-gecertificeerd hout aan de klant hebben verkocht als FSC-hout. Voor het misbruik bestaat overtuigend bewijs, zo stelt FSC International, die alle certificeerders ervan op de hoogte heeft gesteld dat Houtvisie niet voor (her-)certificering in aanmerking komt.

Kwalijke zaak

De fraude had betrekking op leveringen van tropisch hardhout aan de GWW-sector. Arjan Alkema, adjunct directeur van FSC Nederland: “Hout werd aangeboden aan een project waarvan de opdrachtgever in de veronderstelling was bij te dragen aan FSC-bosbeheer. In plaats daarvan kreeg hij hout waarvan de duurzame herkomst niet kan worden aangetoond. Een heel kwalijke zaak.”

De handelwijze van Houtvisie leidt bovendien tot oneerlijke concurrentie. Alkema: “Niet-gecertificeerd tropisch hout is in de regel goedkoper dan FSC-hout. Dit bracht FSC ook op het spoor van de fraude: het hout werd aangeboden tegen een prijs die ver lag onder die van andere aanbieders.”

Opzet

FSC vecht wereldwijd tegen een toenemend aantal valse claims. Het is niet altijd duidelijk of er sprake is van opzet of niet. Mocht het aantoonbaar gaan om opzet, dan treedt FSC hard op en maakt zij de naam van het frauderende bedrijf bekend.

FSC heeft de mogelijkheid om certificaathouders die de regels overtreden voor langere tijd uit het FSC-systeem te weren. Dit betreft certificaathouders die ofwel opzettelijk valse claims maken ofwel binnen een periode van vijf jaar als gevolg van verwijtbare slordigheid minimaal tweemaal een valse claim maken.

3 reacties op “FSC schorst houthandel

 • Dát is nu de reden dat ik niet meedoe met FSC.
  Het systeem is in mijn ogen lang niet waterdicht en klanten laten zich verblinden door een documentje…
  De Europese Houtverordening (EUTR) is in mijn ogen van meer waarde!

  1. Geen enkel systeem is waterdicht, zolang er mensen bij betrokken zijn. Daarom moet er stevig opgetreden worden en dat heeft FSC nu en in het verleden gedaan. Dat de EUTR wel waterdicht zou zijn, ontgaat mij totaal!

  2. Andries van Eckeveld

   @Geert: Certificeren is altijd op basis van vertrouwen. Als dat dusdanig beschaamd wordt, treedt FSC duidelijk op. In het verleden zijn om soortgelijke redenen ook bosbeheerders geschorst. Zonder een duurzaam bosbeheersysteem zou het tropische bos nog sneller plaats maken voor wat anders…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer