Ga naar hoofdinhoud

Gabon doet dubbele gooi naar wereldtitel

Door nieuwe normen in te voeren, wil Gabon uitgroeien tot een wereldleider in gecertificeerd tropisch hout. Maar dat is niet alles. Het West-Afrikaanse land hoopt bovendien in 2023 wereldkampioen in bewerkt tropisch hout te zijn.

In Gabon buigt een nieuwe commissie zich over normen voor duurzame bosbouw en de certificering daarvan. Oprichter Gabonese Standards Agency (AGANOR) richt daartoe het Comité Technique 8 Forêt-Bois op. Doel is dat Gabon een wereldleider in gecertificeerd tropisch hout wordt. Niet alleen in ruw hout maar ook in bewerkte houtproducten.

Gabon is voor 85% bedekt met bos. De regering lanceerde in januari een nieuw plan voor versnelling van de lokale houtbewerking en -verwerking in de periode 2021-2023. De houtindustrie in Gabon kon zich al goed ontwikkelen sinds de export van stammen sinds 2010 verboden is. Het land is inmiddels de grootste Afrikaanse producent van multiplex.

Eucalyptusplantages

Andere ambitie binnen het ‘Acceleratieplan 2021-2023’ is dat Gabon zich tegen 2023 opwerkt als wereldleider in verwerkt tropisch hout. Om dat te bereiken, wordt veel geld gestoken in de aanleg van eucalyptusplantages. Daarmee beperkt het land houtkap in zijn oerbossen.

De Gabonese autoriteiten snoeien verder in het aantal houtkapbedrijven. Resterende bosexploitanten moeten kapitaalkrachtig zijn en zich houden aan nationale regels en internationale certificeringsnormen. Ook dienen ze verantwoordelijkheid te nemen voor lokale gemeenschappen en te investeren in concessies die grotere gebieden omvatten.

Er lopen al verschillende samenwerkingen met de Wereldbank en Afrikaanse Ontwikkelingsbank. Het geld wordt gestoken in technische beroepsopleidingscentra in Libreville, de economische zone van Nkok en in het binnenland.

Lees ook: Afrikaanse bosbeheerders strijden mee tegen Covid-19

(foto: Fair and Precious)

Eén reactie op “Gabon doet dubbele gooi naar wereldtitel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer