Ga naar hoofdinhoud

Gebouwen van eigen hout

De bouw van een innovatieve en duurzame nederzetting op de Marker Wadden is gestart. Bijzonder is dat de gebouwen op deze natuureilanden zijn vervaardigd uit hout dat is gekapt in eigen bossen van Natuurmonumenten.

Op het eerste off grid-eiland in Nederland krijgen de gebouwen straks elektriciteit door zonnepanelen, terwijl een lokale bron in drinkwater gaat voorzien. Ook de waterafvoer en -zuivering vindt op de eilandengroep plaats. De bouwunits zijn elders door de firma Strandbaak geproduceerd en grotendeels al op transport gezet zodat er zo min mogelijk verstoring is van de natuur ter plekke.

Losse houten gebouwen

De nederzetting is een ontwerp van de architecten Ziegler/Branderhorst en bestaat uit losse houten gebouwen die samen een compact geheel vormen. Door het ontwerp vallen de bouwwerken zoveel mogelijk weg in het duinlandschap.

Het plan omvat een werkschuur voor de beheerders, een klein kantoor voor eilandwachters en de havenmeester, een onderzoeksstation voor natuuronderzoekers, een bescheiden paviljoen voor bezoekers en vier eilandhuisjes voor recreatieve verhuur. In het najaar van 2019 worden de eerste gebouwen opgeleverd, in het voorjaar van 2020 volgen de andere faciliteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer