Ga naar hoofdinhoud

Biomassa vooral rest- en afvalstromen

De in Nederland ingezette houtige biomassa voor energieproductie bestaat voor bijna 100% uit rest- en afvalstromen. Dit stelt het Platform Bio-energie (PBE) in zijn jaarlijkse rapportage, waaraan ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meewerkte.

Volgens het platform worden vooral B-hout en biomassa-reststromen, afkomstig van regulier beheer van bos, landschap en bebouwde omgeving, verbrand in installaties vanaf 1 megawatt voor elektriciteit, verwarming en proceswarmte.

Bij elkaar 77% van de biomassa kwam uit eigen land. De rest werd geïmporteerd uit Duitsland, België, Noord- en Midden-Europa. Ten opzichte van 2017 bleef de totale hoeveelheid gebruikte biomassa in 2018 gelijk: 1,65 miljoen ton.

Anderhalf miljoen

Bijna anderhalf miljoen ton van de gebruikte biomassa blijkt te gaan om rest- en afvalstromen. We hebben het dan deels over geverfd, gelakt, verlijmd of gebruikt hout (‘B-hout’). Aan de andere kant gaat het om reststromen uit bos-, natuur- en landschapsbeheer en uit beheer en uitvoering van (infra-)structurele projecten en stedelijk groen, en om reststromen uit de agro-, food- en houtindustrie.

De belangrijkste toepassing (40%) vorig jaar betrof het gebruik in biomassaketels met een vermogen van meer dan 10 MW bij bedrijven voor de productie van elektriciteit en warmte. Tien procent van de biomassa (166 kton) werd benut voor bij- en meestook.

Klik HIER voor de complete rapportage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer