Ga naar hoofdinhoud

Gebruikte bouwmaterialen in circulaire bouwhub van GP Groot

In de nieuwe circulaire bouwhub van GP Groot advies en infrarealisatie draait het om het beschikbaar maken van herbruikbare bouwmaterialen. Denk aan gebruikte kozijnen, deuren, hout en wastafels. De fysieke circulaire bouwhub in het Noord-Hollandse Heiloo is een tijdelijke opslagplaats, verkooplocatie en er wordt kennis gedeeld. De herbruikbare materialen kunnen daar ook bewerkt worden, zodat ze weer klaar zijn voor een nieuwe bestemming. De bouwhub vormt zo een essentiële schakel in de transitie naar volledig circulair bouwen.

Over acht jaar moet Nederland in overeenstemming met de opgestelde klimaatdoelstellingen de helft minder nieuwe grondstoffen gebruiken. Het creëren van een circulaire bouweconomie, waarbij bouwelementen en -materialen keer op keer worden hergebruikt is daarvoor een noodzakelijke stap. Eén van de grootste uitdagingen hierin is het matchen van vraag en aanbod in tijd, locatie, kwantiteit én kwaliteit.

Brug tussen vraag en aanbod

Sloopbedrijven, (ontwikkelende) bouwers, architecten, opdrachtgevers en woningcorporaties kunnen gebruikmaken van de bouwhub. Bert de Vilder, senior projectleider bij GP Groot: “Met de circulaire bouwhub slaan we een brug tussen de vraag naar en aanbod van herbruikbare bouwmaterialen. We helpen opdrachtgevers, bouw- en sloopbedrijven om de circulaire bouweconomie regionaal mogelijk te maken. Samen vergemakkelijken we het hergebruik van bouwmaterialen, besparen we op de inzet van nieuwe grondstoffen en nemen we concrete stappen om duurzamer te ondernemen.”  

De gebruikte bouwmaterialen zijn vrijgekomen bij circulaire sloopwerkzaamheden. Voorafgaand aan de sloopwerkzaamheden worden de aanwezigen grondstoffen en bouwmaterialen geïnventariseerd en daarna uit het gebouw gehaald. Direct herbruikbare materialen worden tijdelijk opgeslagen in de bouwhub en krijgen vervolgens een tweede leven in de nieuwbouw van hetzelfde project of worden bij andere projecten ingezet. De niet direct herbruikbare bouwmaterialen worden eerst gebruiksklaar gemaakt door de social return afdeling van GP Groot. Daar werken collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat dan bijvoorbeeld om hout of plaatmateriaal dat van spijkers en schroeven wordt ontdaan en op maat gezaagd.

Beschikbare voorraad

Op de online marktplaatsen van de samenwerkingspartners Re-Use en Insert staat een overzicht van de beschikbare voorraad herbruikbare bouwmaterialen. Al is dat op dit moment nog in ontwikkeling voor de circulaire bouwhub. De bouwmaterialen zijn ook te vinden op GP Groots Marktplaatspagina. De bouwhub zelf is op afspraak te bezoeken in Heiloo, vlakbij Alkmaar. Naast deuren en kozijnen heeft de circulaire bouwhub ook houten trappen, vloerdelen, balken en planken beschikbaar. Elk item is voorzien van een unieke registratiecode waardoor de herkomst en de uiteindelijke nieuwe bestemming herleidbaar zijn. Hiermee is de circulaire toepassing en de CO2-besparing voor alle betrokkenen inzichtelijk.  

Meer informatie vindt u op de website van GP Groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer