Ga naar hoofdinhoud

Gedoe om houthandels-cao

"Werkgevers in de houthandel gijzelen het cao-overleg", is de kernboodschap van een brief die FNV en CNV aan de werkgevers in de houthandel hebben gestuurd. De werkgevers (VVNH) stellen dat zij niet met de vakbonden over een nieuwe cao willen praten voordat er cao-afspraken zijn gemaakt met de werkgevers in de handel en bouwmaterialen (Hibin).

De voor gisteren (28 augustus) geplande bijeenkomst voor de cao-onderhandelingen tussen de VVNH en de vakbonden ging niet door. "Wij hebben de vakbonden bij aanvang van de onderhandelingen laten weten met de Hibin te willen afstemmen over het gewenste resultaat van de onderhandelingen. Bij de Hibin is men er nog niet uit", zo heeft de VVNH haar leden laten weten. "De volgende onderhandelingsronde voor de Hibin staat gepland op 14 september. Vóór die datum zullen wij in overleg met de Hibin treden. Daarna bespreken we onze strategie voor het verdere verloop van de cao-onderhandelingen."

 

De vakbonden willen juist ongeacht het resultaat ten aanzien van de Hibin-cao, vanaf 15 september verder praten over de houthandels-cao. Die laatste is overigens al enkele maanden geleden afgelopen. De onderhandelingen over vernieuwing zijn al ruim een half jaar aan de gang en verlopen stroef.

 

Achtergrond in deze kwestie is dat werkgevers in de houthandel steeds vaker ook handelaren in bouwmaterialen zijn. Daardoor hebben ze met medewerkers uit twee verschillende cao’s te maken: die voor de Houthandel en Hibin.
"Het is lastig uit leggen en onhandig om binnen één bedrijf verschillende arbeidsvoorwaarden te hebben", aldus de vakbonden. "Omdat de sectoren aan elkaar verwant zijn, is samenvoegen van de beide cao’s haalbaar en slim, want de verschillen zijn overbrugbaar. Maar ook dit vinden de werkgevers te vroeg. Werkgevers in de houthandel stellen dat zij in de laatste cao’s vaker een loonsverhoging hebben afgesproken dan de werkgevers van de Hibin. Want tijdens de (crisis)jaren werd er steeds een loonsverhoging overeengekomen; bij de Hibin lukte dat niet. Volgens FNV Bouwen & Wonen is dat maar een deel van het verhaal. De werkgevers hebben last van vergeetachtigheid, er zijn concessies gedaan die niet bij de Hibin hebben gespeeld. Hoe dan ook, om te overleggen heb je twee partijen nodig en die zijn er nu dus niet."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer