Ga naar hoofdinhoud

Geen ‘oude’ sancties voor Felix Clercx

De Helmondse houtgroothandel Felix Clercx krijgt niet met terugwerkende kracht dwangsommen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit opgelegd. Deze eis van Greenpeace is door de Raad van State afgewezen, zo meldt het Eindhovens Dagblad.

Greenpeace voert bij de Raad van State een juridische strijd tegen de NVWA omdat deze instantie traag zou zijn met controles op de import van mogelijk illegaal gekapt tropisch hardhout. Anderhalve week geleden ving Greenpeace tijdens een zitting bij de Raad van State op dat de NVWA recent aan Felix Clercx een dwangsom heeft opgelegd. Greenpeace pleitte daarop voor dwangsommen voor eerdere overtredingen van het bedrijf. Die eis is nu afgewezen.

Felix Clercx kreeg de dwangsom niet voor de import van illegaal hout, maar voor een administratief feit: er ontbreekt een handboek voor haar Due Diligence-controlesysteem. De houthandel stelt echter dat dit niet verplicht is en dat elke importeur het stelsel van zorgvuldigheid op zijn eigen manier mag inrichten. De onderneming doet al enige tijd voor onder andere Braziliaans en Afrikaans hardhout zaken met grote Europese leveranciers die voldoen aan de Europese Houtverordening.

Niet alleen Felix Clercx, maar ook andere grote Nederlandse hardhoutimporteurs worden regelmatig betrokken in de strijd tussen Greenpeace en de NVWA. Directeur Peter Derckx kondigt aan met hen in overleg te willen gaan.

(foto: Felix Clercx)

Eén reactie op “Geen ‘oude’ sancties voor Felix Clercx

  • Geert van Dijk

    Goed dat er controles zijn, maar jammer dat ‘houtimporteur’ inmiddels bijna synoniem lijkt (niet blijkt) te zijn voor ‘eco-boef’..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer