Er komt voorlopig geen einde aan de stevige stijging van de prijzen van hout en houtproducten. Dat heeft alles te maken met de toegenomen vraag en onzekere aanvoer. Branchevereniging VVNH ziet én voorziet ongekende marktontwikkelingen.
De gehele grondstoffenmarkt is momenteel instabiel. Ook de houtmarkt ondervindt daar meer dan gemiddeld hinder van. De ontwikkelingen bemoeilijken en dreigen het aanbod te beperken en drijven de prijzen op. Het is niet alleen een Nederlands probleem, maar een mondiaal probleem dat mede door COVID-19 is veroorzaakt. De vraag naar biobased bouwmaterialen, waarvan hout verreweg het belangrijkste is, neemt wereldwijd toe. Deze toegenomen vraag en door corona veroorzaakte logistieke problemen, hebben tot de huidige situatie geleid. Met als resultaat dat leveringen stagneren en prijzen stijgen.
Naaldhout
Naaldhout kost gemiddeld zo’n 50% meer dan vorig jaar. “Een ongekende situatie”, aldus de VVNH. Maar verontrustender is de beperkte beschikbaarheid. De meeste zagerijen in het noorden, oosten en midden van Europa lijken tot aan de bouwvak uitverkocht. Het is nu niet te voorspellen wanneer de markt weer uitgebalanceerd, dus ‘normaal’, is. Dat moment hangt mede af van de vraag vanuit de VS en China en de mogelijke Russische exportban van stammen begin 2022.
Plaatmaterialen
Bij houtachtige plaatmaterialen variëren de prijsstijgingen zelfs van 6% tot (voor sommige producten) 60%. Ook hier is de toegenomen mondiale vraag de oorzaak. Naar verwachting blijft deze situatie ook voor een langere periode zo. Daarnaast ziet het er niet naar uit dat producenten op korte termijn meer plaatmaterialen kunnen gaan maken. “De vraag tot wanneer deze situatie aanhoudt kan niet worden beantwoord”, stelt de VVNH. “En verwachtingen over prijs en beschikbaarheid zijn door de vele onzekere factoren niet te geven.”
Hardhout
Ook de aanvoer van hardhout voor de woningbouwsector hapert. Dat geldt zowel voor hardhout uit de gematigde klimaatstreken als voor tropische houtsoorten. Daardoor liggen de prijzen 10 tot 25% boven die van vorig jaar. Door de vele onzekerheden vermoedt de VVNH dat hardhout de komende periode nog eens 5 à 10% duurder wordt.
Rol van de houthandel
Hoe dan ook is de huidige situatie van tijdelijke aard. VVNH-directeur Paul van den Heuvel: “Natuurlijk informeren onze leden hun klanten over de situatie, zodat ze met hun productieprocessen en projecten zo goed mogelijk op de actuele situatie kunnen inspelen. Het is de rol en functie van de houthandel om ervoor te zorgen dat de beschikbaarheid op peil blijft en hout zijn weg blijft vinden naar mooie projecten. Maar dat is in deze tijd een bijzondere uitdaging.”
Lees ook: Cao-bal ligt weer bij VVNH
Een moeilijke situatie voor de verwerkingsbedrijven van hout …
Bijvoorbeeld pallets van ander materiaal maken, is natuurlijk al lang onderzocht en ook toegepast (zoals hergebruik plastic), maar blijkbaar geen goed resultaat …
Toch hoogtijd om het concept van ander materiaalgebruik vd plank … te halen of niet?