Ga naar hoofdinhoud

‘Geen weg terug’

Is hout de mede-oplosser van het stikstofprobleem in de bouw? Breekt er een nieuw houten tijdperk aan? Gaat houtbouw zijn materiaalconcurrenten in de bouw overtroeven? Houtwereld legde deze vragen voor aan vier houtbouwers. Zij zien volop kansen.

Michèl van den Hondel (Van den Hondel Prefab): “Ik denk dat we meer hout in de bouw gaan verwerken. Hout is vaak mooier dan steen of beton en houtbouw zal zeker een positieve bijdrage leveren, maar is geen volledige vervanger van metaal en beton. Als een architect een gevel in hout tekent, dan wordt hij van hout gemaakt. Vanuit onze expertise gaat het erom waar het hout in elkaar wordt gezet voordat het naar de bouwplaats toe gaat. Wij zoeken met de aannemer naar betere en simpelere oplossingen voor het bouwproces. Zodanig dat hij sneller, makkelijker en beter kan bouwen.”

Nieuwe generatie

Erik van den Bergh (Bergh Bouwsystemen): “Houtbouw is volgens ons niet de enige oplossing van het probleem. In ons circulaire bouwsysteem combineren we bewust moderne technologie en innovatie met één van de oudste materialen ter wereld: hout. Of houtbouw de komende decennia een grote vlucht gaat nemen hangt mede af van de Europese regelgeving omtrent grondstofgebruik in de gebouwde omgeving en anderzijds van de marktwerking die nog steeds grotendeels bepalend is in onze sector. Wel staat er merkbaar een nieuwe generatie op met een andere zienswijze op traditionele bouw. Het is slechts een kwestie van tijd dat men gaat beseffen dat het echt anders moet.”

Significante verschuiving

Gerard Beltman (De Groot Vroomshoop Groep): “Na de crisis had de toegenomen vraag naar prefab vooral te maken met een tekort aan vakmensen op de bouw. Kruislings verlijmd hout (CLT) is echter een nieuw product dat een betonnen casco kan vervangen. Ik denk niet dat we zomaar van beton en staal gaan afstappen, maar wel dat er een significante verschuiving gaat plaatsvinden richting hout en houtproducten. De eerste gebouwen staan er inmiddels al. Als je van meet af aan in hout denkt, hoeft een houten gebouw ook niet duurder te zijn. Zeker wanneer de industrialisatie doorzet, is er winst te behalen op de kostprijs van bouwen in hout.”

Vertrouwen winnen

Martijn Kuipers (MK Houtbouw): “Ik denk dat er geen weg meer terug is. Door prefab en CNC-machines is hout een heel goede vervanger geworden van beton en staal. Maar doordat elk materiaal andere eigenschappen heeft, zullen houten onderdelen worden verbonden met metaal en voor een fundering zal toch vaak beton gestort moeten worden. Woningcorporaties hebben een standaard stramien waarin ze altijd gewerkt hebben. Ze weten in hoeveel jaar ze de woning kunnen afschrijven en welke voor- en nadelen een woning in staal en beton heeft. Vertrouwen in houtbouw moet nog gewonnen worden – en dat is misschien wel de grootste uitdaging.”

Het volledige artikel is te lezen in Houtwereld nr. 17 (8 november 2019). Klik HIER voor de digitale editie (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, een digitaal abonnement of een gratis proefnummer aan.

(foto: Bergh Bouwsystemen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer