Ga naar hoofdinhoud

Gehakketak over houtkap Staatsbosbeheer

Voor- en tegenstanders van de houtkapmethodieken van Staatsbosbeheer vechten momenteel hun geschil uit via de media.

Oud-afdelingsdirecteur Frits van Beusekom van Staatsbosbeheer heeft ernstige kritiek op het huidige kapbeleid van die organisatie. Staatsbosbeheer zou volgens hem roofbouw plegen door op te grote schaal bossen kaal te kappen.

 

Van Beusekom was tussen 1979 en 1989 directeur Natuurbehoud bij Staatsbosbeheer. Hij stelt dat deze organisatie te productiegedreven is geworden en steeds minder oog heeft voor de natuur.

 

In de tijd van Van Beusekom was het juist de trend om te dunnen. Ofwel: bossen met rust laten en af toe eens wat losse bomen in een bos oogsten.

Tegenwoordig zou Staatsbosbeheer zich schuldig maken aan kaalkap, wat zou gebeuren uit financieel gewin omdat houtkap omzet oplevert.

Dit zou bijvoorbeeld in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug en in de Achterhoek al hebben geleid tot ecologische schade aan de bodem.

 

Staatsbosbeheer zelf wijst alle kritiek van zijn oud-directeur van de hand.

Harrie Hekhuis, hoofd Beheer & Productie ontkent dat er sprake is van roofbouw: "Er groeit jaarlijks per hectare gemiddeld 6 tot 7 kubieke meter hout doordat bomen dikker worden. Terwijl Staatsbosbeheer gemiddeld 5 kubieke meter per hectare per jaar oogst. We houden ons daarbij al twintig jaar aan de eisen van FSC."

 

Mochten er grotere percelen bos worden gekapt, dan heeft dat te maken met de regels van het Natura 2000-beheerplan, zo voert Hekhuis aan.Zo koos de overheid er in dat kader voor om bij Schoorl meer ruimte te maken voor een duinlandschap.

 

(bronnen: Vroege Vogels, RD.nl, Volkskrant.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer