Ga naar hoofdinhoud

Gemengde gevoelens bij CBM

Tijdens de algemene ledenvergadering van de CBM had voorzitter Marcel Horjus zowel goed als slecht nieuws voor de leden van deze brancheorganisatie voor de meubelindustrie, interieurbouw en hun toeleveranciers.

Volgens Horjus deden woonmeubelfabrikanten het in 2019 beter dan interieurbouwers en toeleveranciers. De omzet groeide bij twee op de drie woonmeubelfabrikanten.
Naar verwachting zet deze positieve trend zich in 2020 door. “Maar er is ook een vaste groep woonmeubelfabrikanten die het al jaren moeilijk heeft”, zo stelde Horjus in zijn toespraak. “Eén op de vijf meubelfabrikanten kan maar niet profiteren van de aantrekkende economie. Meting na meting zien we bij deze groep de omzetten en het bedrijfsresultaat teruglopen.”

Marges onder druk

Bij de interieurbouwers daalde de afgelopen twee jaar het aantal bedrijven met een groeiende omzet en bedrijfsresultaat. Horjus: “Sommige interieurbouwers hebben betere resultaten dan andere, maar door de bank genomen staan bij de meeste interieurbouwers de marges al jaren onder druk.”

Moeite met meeliften

De toeleveranciers boekten de minst positieve resultaten. Slechts een derde van de ondernemingen realiseerde omzetgroei, twee op de drie bedrijven dus niet. Bij een kwart van de toeleveranciers verbeterde het bedrijfsresultaat. “Toeleveranciers doen het in onze ledenkring over de hele linie minder dan woonmeubelfabrikanten en interieurbouwers. Ook leveranciers van plaatmateriaal geven aan dat de vraag onvoldoende aantrekt. Duidelijke signalen dat een deel van de bedrijven moeite heeft om mee te liften op de positieve ontwikkelingen in de samenleving”, gaf Marcel Horjus aan.

(foto: CBM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer