Ga naar hoofdinhoud

Geslaagd eerste seminar Centrum Hout

Centrum Hout hield op 7 juni het seminar ‘Toekomstbestendig bouwen met hout’ in het Nationaal Militair Museum in Soest.

Het seminar was georganiseerd ter ere van de eerste officiële algemene ledenvergadering van de federatieve vereniging Centrum Hout. Voorafgaand aan het seminar waren de algemene ledenvergaderingen van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) en de Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH). De leden van de NBvT stemden in met de benoeming van Marco Wijma als voorzitter van de vereniging. Hij is ook voorzitter van Centrum Hout.

Wat wil Centrum Hout?
In het mini-seminar zette directeur Paul van de Heuvel de doelstellingen van Centrum Hout uiteen. De federatieve vereniging wil hét aanspreekpunt voor hout en houtproducten zijn, wil meer hout in de bouw en enthousiaste en goed geschoolde werknemers in de branche. Bovendien wil Centrum Hout aan tafel zitten bij belangrijke besluitvormingsprocessen.

Voordelen van hout
Vervolgens waren er presentaties van Fries Heinis van Bouwend Nederland en Jeroen Pepers van Aedes. Zij nodigden de branche uit om mee te denken over tal van onderwerpen. De klimaatdoelstellingen en aanvullende duurzaamheidseisen geven aannemers en woningbouwcorporaties de nodige kopzorgen. Het is daarbij belangrijk met de klant mee te denken, gaven ze aan. Innovatie, prijsbewustzijn en goede communicatie over de voordelen van hout zijn daarbij van essentieel belang, aldus de sprekers.

Houtskeletbouw voor aardbevingsgebied
Prof. dr. ir. André Jorissen van TU Eindhoven en SHR zien dat hout als bouwmateriaal ook veel voordelen biedt zodra het wordt toegepast in aardbevingsgebied. Door de manier waarop het hout is opgebouwd worden de krachten die bij een aardbeving vrijkomen gemakkelijker opgevangen. Doordat het een licht bouwmateriaal is, zijn de krachten veel minder op hout dan op andere bouwmaterialen. Bovendien kunnen houtskelet-bouwwoningen op zo’n manier worden geconstrueerd dat aardbevingen weinig schade aanrichten. Volgens professor Jorissen is houtskeletbouw dan ook de beste optie voor nieuwbouwwoningen in het aardbevingsgebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer