Ga naar hoofdinhoud

Gezamenlijk doel duurzaam hout

“Juist nu moeten we doorpakken om grote stappen te kunnen zetten naar de verduurzaming van de hele houtsector.” Dit zei Paul van den Heuvel, voorzitter van de stuurgroep Green Deal ‘Bevorderen duurzaam bosbeheer’, op basis van de impactstudie Green Deal 2013 – 2015.

Tijdens de Internationale Houtdag 2015 overhandigde Van den Heuvel het rapport aan de heer Cor von Meijenfeldt van het ministerie van EZ. In het document komt naar voren dat het bewustzijn omtrent duurzaam hout in de hele Nederlandse houtsector is gegroeid. Het samenbrengen van de verschillende partijen in een Green Deal wordt door betrokkenen als groot voordeel beschouwd. Von Meijenfeldt: “De partijen verschillen soms van mening over de wijze waarop, maar ze hebben een gemeenschappelijk doel: de markt te verduurzamen en duurzaam geproduceerd hout in Nederland de norm te laten zijn. Door interesse te tonen in elkaars positie groeit het begrip en de daadkracht. Juist dat maakt de Green Deal waardevol.”
Er is recent geen onderzoek gedaan naar het aandeel duurzaam hout in Nederland. Van den Heuvel: “Het aandeel duurzaam geproduceerd hout bij de leden van de VVNH lag in 2014 op 89 procent. We hebben belangrijke stappen gezet en willen verder, want de wil is er.” Omdat binnen de Green Deal veel samengewerkt is met diverse brancheorganisaties zijn de operationele knelpunten voor duurzame houtinkoop duidelijk geworden. Van den Heuvel: “Het prijsverschil tussen duurzaam en niet-duurzaam geproduceerd hout, en in sommige gevallen de complexe organisatie van duurzaam houtinkoop, werken remmend op de afzet. Dit zijn dan ook belangrijke aandachtspunten in de volgende Green Dealperiode. Met de kennis die we nu hebben én de nu al aanwezige bereidheid van het bedrijfsleven, moet het mogelijk zijn om grote stappen te zetten.”
Op dit moment werkt dat bedrijfsleven aan het vormgeven van een nieuwe Green Deal met concrete doelstellingen. Van den Heuvel: “De markt vraagt om een nieuwe Green Deal. Het stimuleert de aandacht voor en de vraag naar duurzaam hout: en dat is toch de basis die nodig is om een doorbraak te realiseren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer