Ga naar hoofdinhoud

Gezamenlijk verweer tegen BENG-eis

De Vereniging van Houtskeletbouwers (VHSB) heeft, samen met de vereniging Bouwen met Staal, commentaar ingediend op de BENG-eis voor het tegengaan van oververhitting in de woonfunctie (TOjuli). Hun argumentatie wordt ondersteund door de VVNH, SKH en meerdere bedrijven in de hout- en bouwsector.

De gezamenlijke kritiek werd ingediend tijdens de consultatieronde voor de Regeling Bouwbesluit BENG. “Begin 2019 hebben wij onze zorg geuit in het kader van BENG 1. Wij waarderen het dat BZK onze argumenten serieus heeft beoordeeld en een verruiming op de BENG1-eis van 5 kWh/m2/jaar heeft bewerkstelligd. Bij het bepalen en beoordelen van TOjuli komen echter eveneens aspecten naar voren die het toepassen van lichte bouwmethoden onterecht benadelen”, aldus de criticasters.
De initiatiefnemers en medeondertekenaars van deze brief staan voor een comfortabel binnenklimaat in woningen zonder oververhitting. Hun kritiek en zorg richten zich op de methodiek en de consequenties hiervan.

‘Fundamentele fout’

Volgens de partijen bestaat er met name bij lichte en halfzware woningen een discrepantie tussen de uitkomsten van (statische) TOjuli-berekeningen en de dagelijkse dynamische werkelijkheid van deze woningen. Er is ook door gebrek aan onderzoek grote onzekerheid over de relatie tussen TOjuli en de uitgebreidere en kostenverhogende GTO-berekeningswijze.

De verweerders lieten door DGMR een analyse uitvoeren. “Daaruit blijkt dat woningen, waarvan we weten dat deze in de praktijk qua temperatuuroverschrijding uitstekend functioneren, niet aan de TOjuli-grenswaarde voldoen.” (Relatief) lichte bouwwijzen zoals skeletbouw (hout- en staalskeletbouw) worden fors benadeeld door de toepassing van de nu voorgestelde niet-dynamische berekeningen. “Het is in onze optiek een fundamentele fout om temperatuuroverschrijdingen te berekenen met een niet-dynamisch model en/of duidelijk inzichtelijk te hebben wat de consequenties hiervan zijn”, aldus de brancheverenigingen en ondernemingen.

Onderzoek, vrijstelling, maatwerk

Ze dringen aan op meer onderzoek naar het gedrag van lichte en halfzware woningen in de diverse varianten: vrijstaande woning, hoekwoning, tussenwoning, oriëntatie gevels, glashoeveelheid per oriëntatie, wijzen van zonwering en dergelijke. Tevens dient daarbij de uitkomst vergeleken te worden met de uitkomst van een dynamische GTO-berekening.
Ook opperen de partijen dat skeletbouw – net als woonwagens en drijvende woonfuncties – wordt vrijgesteld van TOjuli. Of dat er maatwerk komt voor hout- en staalskeletbouwwoningen.

Lees HIER de volledige reactie.

(foto: NBvT)

Eén reactie op “Gezamenlijk verweer tegen BENG-eis

  • “Compacte Stenen Massa”, zei de man van de gemeente toen ik een bouwvergunning aanvroeg voor mijn houten huis…. Tja, vooroordelen: ze zijn er genoeg. Gelukkig is het toch gelukt de vergunning te krijgen – en ik kan u verzekeren dat het binnenklimaat van een Finse blokhut stukken vriendelijker is dan van een flatgebouw gegoten in beton.

    Nu ik het schrijf: eigenlijk vreemd dat er zover ik weet nog nooit onderzoek is gedaan naar de relatie tussen gezondheid / levensgeluk en het materiaal van het gebouw waar iemand in woont.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer