Ga naar hoofdinhoud

Gezocht: het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider

Welk leerbedrijf in de houtbranche heeft het leren in de praktijk zo goed voor elkaar dat het de titel beste leerbedrijf verdient? Voor welke praktijkopleider is werkelijk niets te gek als het om mbo-studenten gaat? Je kunt ze voordragen voor de verkiezing beste leerbedrijf en praktijkopleider.

Leerbedrijven zijn onmisbaar voor de stages van mbo-studenten, de toekomstige vakmensen die Nederland nodig heeft. Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) organiseert daarom jaarlijks de verkiezing Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider. De inschrijving voor de verkiezing is gestart en loopt tot 16 november.

Iedereen kan één of meer van de 250.000 leerbedrijven en haar praktijkopleiders voordragen. Op het ‘Dit is mbo Ambassadeursgala’ in mei 2023 worden de winnaars bekend gemaakt. Het SBB heeft negen categorieen vastgesteld. De houtbranche kan deelnemen in bijvoorbeeld de categorie handel, techniek of gebouwde omgeving of specialistisch vakmanschap.

Krappe arbeidsmarkt

De student doet binnen het leerbedrijf diens eerste werkervaring op onder begeleiding van de praktijkopleider. Studenten hebben actuele kennis en een frisse blik. Bovendien werken ze direct mee; zeer waardevol in deze tijd.

Directievoorzitter van SBB, Hannie Vlug: “In een steeds krapper wordende arbeidsmarkt is het belangrijk om leerbedrijf te zijn. Mbo-studenten lopen daar hun verplichte stage, kunnen er waardevolle ervaring opdoen en meestal blijft een groot deel van de studenten werken bij het leerbedrijf. De jaarlijkse verkiezing is een blijk van waardering richting de leerbedrijven en hun praktijkopleiders. Genomineerde bedrijven en winnaars kunnen zich hiermee onderscheiden.”

Per sector één landelijke favoriet

Bedrijven kunnen worden voorgedragen uit alle negen sectoren, bijvoorbeeld handel of zorg. Voor iedere sector kiest een jury uit alle voordrachten de tien beste leerbedrijven en praktijkopleiders. Vervolgens wordt vanuit SBB voor iedere sector de landelijke favoriet gekozen. Tijdens het ‘Dit is mbo Ambassadeursgala’ in mei 2023 is het aan het publiek om uit de negen sectoraal winnende leerbedrijven en praktijkopleiders de publiekswinnaars te kiezen.

Op 16 november 2022 sluiten de voordrachten. Dan kiest een deskundige jury voor elk van de negen sectoren de tien beste leerbedrijven en praktijkopleiders. De sectorkamerleden bepalen vervolgens wie er met de eretitel in hun sector vandoor gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer