Ga naar hoofdinhoud

Goed bosbeheer verdient eerlijke prijs

Veel meer (duurzaam geproduceerd) hout gebruiken, veel meer waarde toekennen aan verantwoord beheerd bos en veel meer erkenning voor bos als beschermer van klimaat en biodiversiteit. Deze drie ambities presenteerde FSC Nederland tijdens haar jaarevent.

Gedurende het jaarevent in Beesd vierden FSC en de circa 180 aanwezigen tevens het 25-jarig bestaan van dit keurmerk voor verantwoord bosbeheer.

Klimaat vormt de rode draad van de strategie van FSC Nederland richting 2025. Directeur Liesbeth Gort: “Als we grote stappen willen zetten in onze strijd tegen klimaatverandering dan kunnen we niet om de bossen heen. Verliezen we de bossen, dan gaat dat gepaard met een enorme CO2-uitstoot. Omgekeerd kunnen bossen grote hoeveelheden CO2 opnemen en vasthouden, wel vooropgesteld dat we ze goed beheren. Daar kunnen we allemaal aan bijdragen door meer gecertificeerd hout te gebruiken en te betalen voor andere voordelen die het bos levert voor klimaat en biodiversiteit. Daar moet het uiteindelijk naar toe.”

Eerlijke prijs

Financiële waardering voor de ecosysteemdiensten van bos biedt kansen voor sponsoring of compensatie. Meerdere bedrijven zijn volgens FSC al bereid om op die manier FSC-boseigenaren te belonen voor investeringen die duurzaam bosbeheer mogelijk maken.

Maar de praktijk blijkt weerbarstig. “We zien nog te vaak dat opdrachtgevers, bouwers of de handel genoegen nemen met niet-gecertificeerd hout. En daarvoor dus geen eerlijke prijs betalen. Die prijs komt voor rekening van de samenleving. De weg naar 100% gecertificeerd hout in Nederland is heel belangrijk, daar moet iedereen zich voor inzetten”, aldus Liesbeth Gort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer