Ga naar hoofdinhoud

Goede stemming houtindustrie

Het producentenvertrouwen steeg van 3,4 in november naar 4,7 in december, aldus het CBS. Ondernemers in de industrie zijn vooral optimistisch over hun orderportefeuille en de verwachte bedrijvigheid. Van alle segmenten is de hout- en bouwmaterialenindustrie het meest positief.

Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand. Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,6). Het vertrouwen bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5).
Producenten in de industrie waren in december positiever over hun orderportefeuille en de productie in de komende drie maanden dan in november. Ook het oordeel over de voorraden gereed product verbeterde.
Alle drie deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn in december positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal ondernemers dat hun voorraad eindproduct als te klein beschouwt is groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.
In alle industriebranches zit het vertrouwen er goed in. Producenten in de hout- en bouwmaterialen industrie zijn het meest positief (saldo: 13,1%), gevolgd door de ondernemers in de textiel- en kledingindustrie. Het vertrouwen van de transportmiddelenondernemers is echter het meest gestegen.
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 0,6 procent hoger dan in oktober 2015. De stijging is een stuk kleiner dan in september. Al dertien maanden produceert de industrie echter meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer