Ga naar hoofdinhoud

Greenpeace naar rechter om biomassa

Climbing action by Greenpeace activists at electricity supplier Nuon in Amsterdam. Klimactie door Greenpeace actievoerders bij energieleverancier Nuon in Amsterdam.

Greenpeace spant een kort geding aan tegen drie kolencentrales om hen zo aan de gemaakte afspraken te houden. De bedrijven zijn mogelijk hout uit niet-duurzame bronnen aan het verstoken.

RWE, Engie en Uniper blijven volgens Greenpeace biomassa bijstoken in hun kolencentrales terwijl er geen garantie is dat het hout dat wordt verbrand uit een duurzaam bos afkomstig is. De bedrijven schenden daarmee de afspraken die ze hebben gemaakt met vier milieuorganisaties waaronder Greenpeace. Ook gingen ze niet in op het ultimatum dat Greenpeace Nederland stelde om een einde te maken aan deze praktijk. De milieuorganisatie spant daarom een kort geding aan bij de Rechtbank Amsterdam.

In 2013 werd bij de onderhandelingen van het Energieakkoord een compromis bereikt over het bijstoken van zogenoemde biomassa in kolencentrales. Dit ging gepaard met voorwaarden waaronder duurzaamheidscriteria voor het materiaal dat werd bijgestookt. De energiebedrijven stemden daarmee in, alleen over de controle en naleving van een belangrijk deel van die duurzaamheidscriteria zijn nog geen afspraken gemaakt.

Alle drie de energiebedrijven ontvangen subsidie om biomassa van duurzame herkomst bij te stoken in hun kolencentrales. Het gaat in totaal om ongeveer 3,6 miljard euro. Onlangs is bekend geworden dat de kolenbedrijven al geruime tijd biomassa bijstoken in strijd met de voorwaarden. Dat is voor Greenpeace onaanvaardbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer