Ga naar hoofdinhoud

Groei plaatproductie in 2021, geen garantie voor 2022

EPF voorzitter Brettenthaler en kersvers EPF-directielid Hoflack van Unilin luiden met een houten bel een nieuw tijdperk in.

De plaatmaterialenindustrie noteerde in 2021 een productiegroei van 9,8 procent ten opzichte van 2020. Dat maakte de European Wood-Based Panels Federation (EPF) bekend tijdens de jaarlijkse bijeenkomst. In vergelijking met 2019, voor corona, is de toename ook een positieve 7,6 procent. Alle types plaatmateriaal laten daarbij groei zien. Volgens de EPF zijn de cijfers tekenend voor de veerkracht van de sector en de groeiende interesse in natuurlijke materialen. Het is echter geen garantie voor 2022. 

De EPF is trots op de cijfers, maar waarschuwt ook op bijeenkomst van 29 juni tot en met 1 juli in het Belgische Gent. Wees voorzichtig met deze resultaten in een voorspelling voor het jaar 2022. Voorzitter Martin Brettenthaler zei hierover: “Onze sector is altijd innovatief, dynamisch en duurzaam geweest. Dus ik heb er vertrouwen in dat dit ons zal helpen de kansen te vinden de huidige turbulente tijden. Dat is niet langer ‘business as usual’. Daarom hebben we de politiek nodig om onze energie- en houtbehoefte veilig te stellen, maar niet door het ene gat met het andere te vullen.”

Oproep hoogwaardige inzet hout

Slechts 45 procent van het Europese hout wordt gebruikt als materiaal. EPF roept beleidsmakers, Europese Unie en consumenten op om natuurlijke materialen te omarmen en daarbij gebruik te maken van de trapsgewijze inzet van hout. Eerst zo hoogwaardig mogelijk als materiaal, dan bij hergebruik steeds een traptrede lager tot uiteindelijk pas verbranding. Het hoogwaardig gebruik van Europees hout als materiaal moet minimaal opgevoerd worden tot 60 procent, aldus de EPF.

Om deze boodschap kracht bij te zetten, luidden voorzitter Brettenthaler en Veronique Hoflack van Unilin symbolisch een houten bel. Hiermee hoopt de EPF een nieuwe tijd in te luiden van duurzaamheid in constructie, meubels, verpakkingen en andere markten die bediend worden door houten plaatmateriaal. In een video legt de EPF haar nieuwe strategische focus uit: rolmodel industrie, klimaat, houtbeschikbaarheid, harmonisering en wet- en regelgeving.

Veranderingen in het bestuur

Tijdens de algemene vergadering heeft de EPF het ontslag van bestuurslid en vice-voorzitter Bernard Thiers, ceo van Unilin, geaccepteerd en hem bedankt zijn langdurige inzet. Pablo Fihueroa, van FINSA, is benoemd tot de nieuwe vice-voorzitter. Veronique Hoflack, president van UNILIN, is gekozen op de vrijgekomen plek in de directie van de Europese wood-based Panels Federation.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer