Ga naar hoofdinhoud

Grote vraag maakt houten kozijn duurder

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen VVNH voorziet een prijsstijging van houtproducten. De toegenomen vraag en onzekere aanvoer hebben ook gevolgen voor de prijs van het houten kozijn.

Naaldhoutsoorten zijn gemiddeld circa 50 procent duurder ten opzichte van vorig jaar. Bij hardhout voor de woningbouwsector spelen eveneens aanvoerperikelen. Voor zowel de gematigde – en tropische hardhoutsoorten zijn er daardoor prijsstijgingen van 10 tot 25 procent ten opzichte van vorig jaar. Hoewel er vele onzekerheden zijn, verwacht Koninklijke VVNH voor de komende periode nog meer prijsstijgingen verwacht van circa 5 á 10 procent.

De aandacht voor hout en houtproducten neemt zienderogen toe. De voordelen en mogelijkheden van bijvoorbeeld houtbouwsystemen, maar ook van hout in de GWW, worden steeds meer en breder onderkend. Hiermee neemt de vraag naar hout en houtproducten toe.

Prijs houten kozijn mondiaal probleem

Echter, de gehele grondstoffenmarkt is momenteel instabiel en ook de houtmarkt ondervindt daar meer dan gemiddeld hinder van. Volgens de Koninklijke VVNH ‘bemoeilijkt deze situatie de ontwikkelingen en dreigt het het aanbod te beperken. Dit drijft de prijzen op. Het is niet alleen een Nederlands probleem, maar een mondiaal probleem dat mede door COVID-19 is veroorzaakt. De vraag naar biobased bouwmaterialen, waarvan hout verreweg het belangrijkste is, neemt mondiaal toe. Deze toegenomen vraag en de door Corona veroorzaakte logistieke problemen, hebben tot de huidige situatie geleid. Het resultaat is dat leveringen stagneren en prijzen stijgen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer