Ga naar hoofdinhoud

Grote vraag naar haardhout

Arko den Boer vult de houtschuur aan van een klant (foto: Omroep Zeeland)

Omroep Zeeland meldt dat nu de gasprijzen de pan uitrijzen, de vraag naar brandhout snel stijgt. En dat heeft gevolgen zoals slinkende voorraden. Daarbij drijven de hoge transportkosten de prijs van het haardhout zelf ook op.

De omroep laat houthandelaar Arko den Boer uit Ouwerkerk aan het woord. Deze ondernemer redt het nog net om aan de vraag te voldoen. Hij geeft aan: “In oktober was het ontzettend druk. Ik heb toen in een maand net zoveel verkocht als vorig jaar in drie maanden. De verkoop is dus met driehonderd procent gestegen.”

De hoge verkoopcijfers hebben bij Den Boer ook geleid tot een lagere voorraad. Er staat nu nog een krappe honderd tot honderdvijftig kuub in de opslag die ruimte biedt voor vijfhonderd kuub. Hij geeft aan: “De voorraad is eigenlijk te klein omdat het leveren te duur wordt. Een vrachtwagen laten komen vanuit Estland, Letland of Litouwen kost me gemiddeld 10.000 euro per vracht. De transportkosten naar Nederland zijn flink toegenomen met zo’n negenhonderd euro per vrachtje. Gelukkig heb ik vorig jaar nog veel hout ingeslagen voor een scherpe prijs.”

Hoge transportkosten

Dat de transportkosten zo hoog zijn wijt de houthandelaar aan corona. “Veel houtzagerijen zijn een poos dicht geweest en kampen met personeelstekorten. Hierdoor kunnen ze de vraag naar haardhout nauwelijks aan. Daarnaast is er weinig retourvracht naar Oost-Europa. De chauffeurs willen best rijden, maar aangezien ze niets mee terug kunnen nemen kost dit extra geld.”

De omroep Zeeland vraagt verder naar de reden om het haardhout uit het buitenland te halen. Antwoord: “Hout is in Nederland te duur omdat het niet gedroogd is. Je hebt een minimale droogtijd vaneen jaar nodig en dat moet je ook in de opslag kwijt kunnen. Het hout uit het buitenland wordt kant en klaar geleverd.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer