Ga naar hoofdinhoud

GWW moet duurzamer denken

Waterschappen, gemeenten en andere opdrachtgevers in de grond-, wegen- en waterbouw (GWW) moeten kritischer zijn over de milieu-impact van geleverde materialen. Nu worden marktpartijen onvoldoende geprikkeld om duurzame producten aan te bieden voor bijvoorbeeld bruggen en damwanden. Dat is één van de conclusies uit het rapport ‘Hoe belangrijk is duurzaamheid?’ van FSC Nederland. Zij onderzocht afgelopen jaar 25 uitgevoerde projecten in de grond-, wegen- en waterbouw.

In dertien van de onderzochte projecten werd als alternatief voor gecertificeerd hout een materiaal gekozen met een aanzienlijk hogere milieu-impact. Bij geen van deze projecten kwam er een levenscyclusanalyse (LCA) aan te pas om de keuze te onderbouwen.

 

Ben Romein, FSC Nederland: “Er worden te vaak onder algemene noemers als ‘duurzaam’, ‘circulair’ en ‘gerecycled’ producten aangeboden die de milieutoets niet kunnen doorstaan. Leveranciers komen ermee weg omdat opdrachtgevers niet vragen om een gefundeerde onderbouwing. Een levenscyclusanalyse kan dat sommetje goed maken. Het is zorgelijk dat bijvoorbeeld waterschappen zich nu pas oriënteren op het gebruik van LCA’ s in hun materiaalafwegingen.”

In de onderzochte projecten blijkt dat de weinig kritische houding van opdrachtgevers meerdere oorzaken heeft, die zijn samen te vatten als ‘gebrek aan prioriteit’. Dat is zowel terug te zien bij de borging van de toepassing van FSC-hout als bij materiaalafwegingen in het algemeen. Ben Romein: “Het kostenaspect blijkt vaak zwaarder te wegen dan de feitelijke milieu-impact, bijvoorbeeld klimaatschade. Bovendien is vaak onduidelijk wie de eindverantwoordelijkheid neemt. Met name gemeenten leggen de materiaalkeuze bij de leverancier, en ontberen vervolgens de kennis om te toetsen of er daadwerkelijk een duurzame oplossing gekozen is.”

 

FSC Nederland heeft tools ontwikkeld die berekenen wat de positieve effecten zijn van de toepassing van gecertificeerd hout. Zo laat de Bosberekentool zien hoeveel bos wordt beschermd als er tropisch FSC-hout wordt gebruikt. Bij een keuze voor niet-gecertificeerd hout berekent de FSC Impactcalculator, ontwikkeld samen met EY, wat in dat geval de mogelijke schade is aan klimaat en biodiversiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer