Ga naar hoofdinhoud

Handelsomzet onder druk

Nog afgezien van de coronacrisis, heeft de PFAS- en stikstofproblematiek steeds meer effect op handelaren in hout en bouwmaterialen. De omzetten en het aantal orders verminderen, nu bouwprojecten zijn uitgesteld of afgelast. Dit blijkt uit de laatste conjunctuurmeting onder VVNH– en Hibin-leden door bureau Buildsight.

Dit voorjaar namen 24 VVNH-leden en 47 Hibin-leden deel aan de conjunctuurmeting. Viel de gemiddelde verwachte omzetstijging in het najaar van 2019 nog uit op +1,9%, nu daalde deze iets naar +1,5%. Voor de bruto winstmarge zijn de verwachtingen wel wat positiever: een kleine daling van -0,4% is omgebogen in een lichte stijging van gemiddeld +0,3%. De meeste VVNH-lidbedrijven (60%) spreken van een stabiel personeelsbestand.

Dalende prijzen

Voor houtproducten, met name voor naaldhout, ontwikkelen de verkoopprijzen zich slechter dan gemiddeld voor alle bouwmaterialen. De (sterke) stijging van de (naald)houtprijzen in de afgelopen jaren lijkt voorbij, zo blijkt uit het onderzoek. Gelijktijdig dalen de inkoopprijzen eveneens.

Hardhout behoudt (met bijna 50%) zijn grootste aandeel in de totaalomzet van de respondenten. Al is het natuurlijk zo dat hardhout relatief duur is, waardoor kleinere hoeveelheden al een grotere bijdrage aan de omzet kunnen leveren.

Het omzetaandeel van naaldhout kromp met bijna tien procent tot 26%, wat zich deels laat verklaren door de gezakte naaldhoutprijzen. Plaatmaterialen droegen voor 20% (was 14%) bij aan de omzet. Overige productgroepen zoals bouwmaterialen, ijzerwaren en gereedschappen zijn gezamenlijk goed voor ongeveer 5%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer