Ga naar hoofdinhoud

Hardhout heeft meer aandacht nodig

De vraag naar gezaagd hardhout is in Europa al tien jaar lang vlak. Maar onderhuids zijn er allerlei veranderingen gaande. Het debat over klimaatverandering dreigt de Europese markt voor (tropisch) hardhout over het randje te duwen.

Dit bleek uit presentaties en discussies tijdens de International Hardwood Conference (IHC) in Berlijn afgelopen november. Het congres werd mede georganiseerd door de European Organisation of Sawmill Industries (EOS), de European Timber Trade Federation (ETTF) en de Duitse zagerijen- en houthandelsvereniging (DeSH).
De ruim negentig deelnemers gaven aan nieuwe kansen te ruiken, vooral door de sterke politieke en opkomende belangstelling van consumenten voor CO2-beperking en andere milieuproblemen.

Gebrek aan investeringen

Duidelijk werd echter ook dat andere factoren het vermogen van de hardhoutsector om op deze kansen te reageren, ondermijnen. De Europese hardhoutmarkt is te beperkt gericht op één houtsoort, te weten eiken, en er is onvoldoende aandacht besteed aan het stimuleren van de vraag naar en het toevoegen van waarde aan andere soorten.

Het gebrek aan investeringen in de ontwikkeling van hardhoutmarkten in Europa heeft ertoe bijgedragen dat een groot deel van het rondhout wordt geëxporteerd. Met name naar China, een markt die de laatste tijd erg schommelt.

Het volledige artikel is te lezen in Houtwereld nr. 2 (14 februari 2020). Klik HIER voor de digitale editie (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, een digitaal abonnement of een gratis proefnummer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer