Ga naar hoofdinhoud

Hausse in naaldhout weer voorbij

De Nederlandse import van gezaagd naaldhout voor de bouw, doe-het-zelf- en tuinsector blijft naar verwachting constant. Maar in 2019 en 2020 zal er minder naaldhout voor de pallet- en verpakkingsindustrie het land binnenkomen, als gevolg van veranderingen in de internationale handel. De productie lijkt ongewijzigd te blijven. Deze voorspellingen werden gedaan op de Internationale Naaldhoutconferentie in Antwerpen.

De International Softwood Conference (ISC) bracht laatst zo’n 180 producenten en importeurs van naaldhout bij elkaar.

Nederland

Uit het Nederlandse marktrapport van de Naaldhoutsectie van de VVNH blijkt dat, na een periode van dalende invoer en consumptie sinds 2007, de verkoop van gezaagd naaldhout sinds 2015 is opgeveerd.

De Nederlandse import en consumptie lieten in 2018 een stijging zien van respectievelijk 8% en bijna 5%. Daarbij nam de invoer van ruw gezaagd naaldhout met 17% toe, terwijl die van verder bewerkt (geschaafd) naaldhout juist daalde met 5%. Ruw gezaagd heeft een aandeel van 64% van de totale import van naaldhout. De voorraden blijven op een laag pitje en lijken de komende jaren licht te dalen.

Zweden en Duitsland blijven verreweg de belangrijkste leveranciers. Het totale invoervolume uit Zweden was in 2018 min of meer gelijk aan 2017. De import uit Wit-Rusland en Oekraïne nam aanzienlijk toe. Daarmee is Wit-Rusland nu de vijfde grootste leverancier van naaldhout aan Nederland. De importvolumes uit Finland, Letland en Estland zijn tussen 2017 en 2018 geslonken.

Het volledige artikel is te lezen in Houtwereld nr. 18 (22 november 2019). Klik HIER voor de digitale editie (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, digitaal abonnement of gratis proefnummer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer