Ga naar hoofdinhoud

HAUT wint Nationale Houtbouwprijs 2022

Haut, Amsterdam

De Amsterdamse woontoren HAUT is het beste houten gebouw van Nederland. HAUT wint daarmee de Nationale Houtbouwprijs 2022 die 15 november is uitgereikt tijdens de Houtdag. De Publieksprijs gaat naar het pand van HAVEP in Goirle.

‘Met de ontwikkeling van HAUT Zijn grenzen verkend, deuren geopend, nieuwe mogelijkheden voor houtbouw gevonden’, bejubelt de vakjury de overall winnaar van de Nationale Houtbouwprijs 2022. De prijs is een initiatief van Het Houtblad.

HAUT Amsterdam

HAUT is met 21 verdiepingen en 73 meter de hoogste hybride woontoren van Nederland. De draagstructuur van HAUT is gemaakt van CLT, de panelen zijn off-site geprefabriceerd. De vloeren en wanden zijn van hout, maar fundering, kelder en liftkern van beton.

Video HAUT Amsterdam

De iconische woontoren is een ontwerp van V-architecten in opdracht van ontwikkelaar Lingotto. Het team startte al in 2016 met de eerste plannen.

Categorie winnaars NHBP 2022

Seriematige woningbouw

M’DAM van Finch Buildings en De Groot Vroomshoop.

M’DAM

M’DAM in Monnickendam is momenteel het grootste houten wooncomplex van Nederland. In M’DAM waardeert de jury vooral dat het een doorontwikkeling is van een concept dat zich op andere plaatsen al heeft bewezen. ‘Dit gebouw laat in alles zien dat voor de bouwer het stadium van experimenteren voorbij is en er daadwerkelijk grootschalig, seriematig, duurzame en betaalbare woningen kunnen worden gebouwd.’

Zakelijke houtbouw

Het bedrijfspand van HAVEP in Goirle.

Havep

Van het HAVEP-gebouw looft de jury de toepassing van hergebruikt hout, het zoveel mogelijk doorvoeren van houtbouw, ook op plaatsen waar dat minder gebruikelijk is, en de bijzonder vormen en constructieve vondsten. Het gaat hier om het nieuwe hoofdkantoor van de specialist in bedrijfskleding. Het is een ontwerp van Paul de Ruiter Architects.

Particuliere houtbouw

Huis Lichtenberg in Amersfoort.

Woonhuis Lichtenberg

Huis Lichtenberg in Amersfoort onderscheidt zich door de extreem zorgvuldige uitvoering van het zeer consequente en vindingrijke ontwerp.

Winnaar Publieksprijs

HAVEP gaat tevens naar huis met de publieksprijs.

Interieur HAVEP

Het pand in Goirle haalde net iets meer stemmen dan de nummer twee M’DAM.

M’DAM

Derde werd het ’t Swettehus in Leeuwarden. In totaal zijn 2.012 stemmen uitgebracht op de finalisten van de Nationale Houtbouwprijs 2022.

’t Swettehus in Leeuwarden

Video’s finalisten

Bekijk hier alle negen finalisten en video’s van de afzonderlijke projecten.

3 reacties op “HAUT wint Nationale Houtbouwprijs 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer