Ga naar hoofdinhoud

Heijmans versnelt HSB met overname en samenwerking

Foto: IIBO

Heijmans gaat per direct houtskeletbouw-woningen realiseren en versneld opschalen naar grootschalige productie. Dit gebeurt door de overname van de Friese prefab houtskeletbouwer IIBO en een samenwerking met VDM woningen. Daarnaast hebben Heijmans en Staatsbosbeheer een samenwerkingsovereenkomst gesloten op het gebied leveren en afnemen van biobased bouwmaterialen zoals hout.

Houtskeletbouw

Vanaf 2022 gaat Heijmans de techniek van houtskeletbouw op grote schaal toepassen. ‘Door de inzet van digitale technieken, duurzame grondstoffen en schone energie, maken we een versnelling in onze strategie’, zegt CEO Ton Hillen. ‘Eigen fabrieksmatige houtskeletbouw is voor Heijmans een logische en belangrijke keuze. We willen vanaf morgen al forse stappen maken op dit front, niet pas over een paar jaar. Daarom kiezen wij voor de overname van IIBO. Het sluit aan op de landelijke opgave om de woningvoorraad in Nederland te vergroten en te verduurzamen, waarin Heijmans een belangrijke rol wil spelen.’

IIBO, Intelligente Innovatie Bouw Oplossingen, is trots het eigen blauw in te ruilen voor Heijmans-geel, met behoud van personeel. ‘Het afgelopen jaar hebben we samen met al onze partners, leveranciers en personeel het bouwproces bij IIBO nog verder geoptimaliseerd. Iets dat niet onopgemerkt bleef. We vertrouwen erop dat deze overname slechts een positieve uitwerking zal hebben voor iedereen die daarbij betrokken is. En waarbij zeker de lijn wordt doorgetrokken om zoveel mogelijk kwalitatief hoogwaardige prefab houtskeletbouwwoningen voor de Nederlandse woningmarkt te realiseren,’ aldus IIBO.  

Foto: Heijmans

Het eveneens Friese VDM Woningen bouwt sinds 1880 duurzame, hoogwaardige en energiezuinige woningen. Heijmans kan de kennis en de productielocatie in Drogeham gebruiken als springplank om in januari 2022 houtskeletbouw-woningen te produceren. Zo wordt er in alle fasen van het bouwproces veel ervaring opgedaan met houtbouw op slimme, industriële wijze. In totaal zullen er in heel 2022 ongeveer 100 woningen geproduceerd worden. In 2023 wordt dat aantal in de eigen Heijmans-fabriek verdubbeld naar 200 woningen. Daarna moet de groei toenemen naar zo’n 800 tot 1000 houtskeletbouw-woningen per jaar.

Staatsbosbeheer

Om deze ambities waar te maken heeft Heijmans hout nodig. Heijmans en Staatsbosbeheer bundelen daarom in een overeenkomst hun krachten op het gebied van leveren en afnemen van biobased bouwmaterialen zoals hout. Ze onderzoeken de mogelijkheid om gezamenlijk bos aan te planten, te oogsten, te bewerken en te verwerken in de nieuwe houtskeletbouw-woningen van Heijmans. Staatsbosbeheer oogst de laatste jaren zo’n 300.000 m³ duurzaam geproduceerd (FSC-gecertificeerd) rondhout, waarvan 45% wordt toegepast in de bouwsector.

Daarnaast richt de samenwerking met Staatsbosbeheer zich ook op natuurinclusieve gebiedsontwikkeling en het ontwikkelen van de Nederlandse markt voor CO2-credits. Heijmans heeft de ambitie om de Nederlandse bossen met deze credits te stimuleren en daarmee bosbouw te ondersteunen. Het aankopen van credits gebeurt vrijwillig om de korte termijn CO2-effecten van activiteiten te verminderen. Voor de langere termijn wordt gewerkt aan fundamentele maatregelen, zoals emissieloos materieel. Als grootste bosbeheerder van Nederland kan Staatsbosbeheer Heijmans bijstaan met kennis en kunde nu is gekozen voor fabrieksmatige houtskeletbouw naast steeds duurzamer beton.

Heijmans kiest bewust voor twee sporen en blijft daarmee ook huizen produceren in beton. ‘Enerzijds is dat de versnelling in het prefabriceren van houtskeletbouw-woningen vanaf 2022. Anderzijds gaan we door met het conceptueel bouwen van steeds duurzamere woningen in beton,’ aldus Heijmans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer