Ga naar hoofdinhoud

Het gebruik van hout in het Italiaanse dagelijks leven

In Italië wordt sinds mensenheugenis veel hout in de architectuur betrokken. Het is er sowieso populair bouw- en stookmateriaal. In elke tuin zie je wel een voorraadje staan en huizen, kathedralen en ook kantoren zijn opgebouwd uit natuursteen en balken. Niet dat Italië op alle gebieden voorop loopt als het gaat om duurzaamheid, maar aan bepaalde gewoontes kunnen we een voorbeeld nemen.

Hout verplaatsen

De meeste Italianen zijn nog net niet getrouwd met hun benzineauto of -scooter, waarmee ze grote hoeveelheden hout verplaatsen. Die liefde wordt niet altijd vertaald naar hun rijstijl. Bij sommige taferelen vraag je je af hoe druk de aanbieders van autoverzekeringen het hier hebben. Eerst raast er op hoge snelheid een pick-up truck met balken voorbij, vervolgens zie je een Fiat Panda 4 x 4 met pallets op het dak voorbij tuffen. Daarna kom je weer een pruttelende Piaggio tegen met restjes kaphout voor in de pizzaoven. De restjesverwerking in dit land gebeurt van oudsher nauwkeurig (denk aan de vele klassieke gerechten die uit zuinigheid zijn geboren), over de mate van duurzaamheid valt te discussiëren. De houtoven zal hier niet snel verdwijnen, maar veel hout wordt wel lokaal gekapt.

Balken, ramen, luiken en deuren

In Italië is bouwmateriaal veelal duurzaam: natuurstenen huizen waarin de gedeeltes boven de houten ramen en deuren door hout worden ondersteund, evenals de verdiepingen en daken. Sommige dragers zijn balken van wel 35 centimeter dik. Het is een stuk duurzamer dan bouwen met bakstenen. Het zou kunnen dat dit voortkomt uit traditie en een aangeboren drang naar stijl – zie ook de sierlijke houten luiken – maar dat doet er uiteindelijk niet toe.

Brandjes in de winter

Ook is te zien dat schuren en hekken uit (gerecycled) hout opgetrokken zijn. Het hele jaar door wordt er hout verzameld in de bossen, in menig tuin staat dit hoog opgestapeld. De overheid van het bosrijke land staat sprokkelen oogluikend toe. In de vroege lente, herfst en winter stijgen overal op het platteland rookpluimen op omdat er (tuin)afval verbrand wordt. Er zijn dan helikopters in de lucht om te controleren of er geen dubieuze materialen bij zitten. In de zomer mag afval verbranden niet vanwege kans op bosbranden.

Meer verduurzaming

Italië heeft goede initiatieven overlegd om de mate van verduurzaming op nog breder vlak door te trekken. Waar Nederland op moment van schrijven nog geen plan heeft ingeleverd om aanspraak te kunnen maken op zijn deel van de herstelmiljarden, is dat van Italië al lang en breed goedgekeurd. Al met al valt er, ook in de houtwereld, vaak een voorbeeld te nemen aan het land van de pizza en pasta.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer