Ga naar hoofdinhoud

Hibin start met experttafels

Het Experttafelprogramma dat brancheorganisatie Hibin deze zomer aankondigde, gaat in november van start. Circa tachtig deskundigen uit de eigen gelederen hebben zich al aangemeld. Ook anderen kunnen meedoen.

De Hibin verenigt handelaren in bouwmaterialen. De eerste drie Experttafels wijden zich aan bouwafval, emissievrije bouwlogistiek en digitale bouwstenen voor de bouwtoelevering.

Minder primaire grondstoffen

De Hibin Experttafel ‘Minder primaire grondstoffen’ over het project ‘Bouwafval: van kostenpost naar waardecreatie’ vindt plaats op 12 november. In de bouw worden veel materialen verspild. Restanten blijven onbenut, nemen kostbare ruimte in beslag in magazijnen van zowel de groothandel als bouwbedrijven, of verdwijnen in de container. Dit project onderzoekt hoe bouwafval te voorkomen is, hoe onvermijdelijk afval alsnog een waardevolle bestemming kan krijgen en hoe de logistiek rondom bouwafval te verbeteren is.

Data

Op 18 november volgt de Hibin Experttafel ‘Data voor stroomlijning van de bouwsector’ naar aanleiding van het project ‘Digitale bouwstenen voor de bouwtoelevering’. Achtergrond is dat de bouwtoelevering meer inzicht moet geven in de samenstelling, herkomst en productiewijze van bouwmaterialen met betrekking tot kwaliteit, veiligheid, duurzaamheid en logistieke prestaties. Deze traceability speelt een rol in het voldoen aan de eisen van klanten/eindgebruikers, de Wet Kwaliteitsborging en het optimaliseren van de eigen bedrijfsvoering. In dit project worden de meest urgente digitale bouwstenen bepaald; doel is een praktisch Fieldlab.

Hindervrije logistiek

De derde Hibin Experttafel, op 21 november, heeft als onderwerp ‘Hindervrije logistiek’ en verwijst naar het project ‘Hoe kan de bouwtoelevering de bouwlogistiek zodanig inrichten dat wordt voldaan aan de Zero-Emissie (ZE)-doelstellingen van steden in 2025’.
Steeds meer steden gaan over tot milieuzones en/of stellen steeds hogere eisen aan logistieke plannen voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. De logistieke uitdagingen rondom binnenstedelijk bouwen vormen in tijd en geld een steeds groter risico. De bouwtoelevering kan meer toegevoegde waarde leveren door de uitvoerende bouw te ontzorgen met integrale logistieke concepten. In dit project wordt gezocht naar concepten die bijdragen aan beperking van het aantal voertuigbewegingen, CO2- en fijnstofuitstoot en congestie in de stad.

Klik HIER voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer