Ga naar hoofdinhoud

Grote bouwers aan de houten de huizen

Bron: Heijmans

‘Huis van hout geen uitzondering meer als het aan grote bouwers ligt’, werd breed uitgemeten in het NOS journaal en online. De grootste bouwbedrijven van Nederland bereiden zich voor om meer huizen van hout te bouwen. Een week met veel media-aandacht voor bouwen met hout volgde.

BAM werkt bijvoorbeeld aan een fabriek waar het bedrijf vanaf 2025 duizend houten woningen per jaar wil fabriceren. Ook Heijmans heeft plannen om het aantal huizen van hout uit te breiden en Dura Vermeer opende in Enschede een productielijn die houten woonmodules produceert. Een ander zwaargewicht is Ballast Nedam die over ongeveer een jaar start met de bouw van 126 woningen in Amsterdam waar voor een deel met duurzame materialen wordt gewerkt. Hieronder natuurlijk hout.

Klimaat

Volgens de bouwsector is het nodig om meer te bouwen met hout om de klimaatdoelstellingen te halen. Dit wordt bevestigd door TU Delft onderzoeker Pablo van der Lugt. “Tijdens de productie van beton en cement komt waanzinnig veel CO2 vrij, ongeveer 7% van de wereldwijde uitstoot komt van cementproductie” weet hij. “Hout slaat tijdens de groei CO2 op en dat blijft vastgelegd tijdens het gebruik ervan. En tijdens de productie is er veel minder uitstoot dan bij beton.”

Dat het kán, bewijzen inmiddels vele projecten en het is dan ook een positieve trend dat grotere bouwbedrijven volop aanhaken. Zij geven wel aan dat bij potentiële bewoners nog wel eens het idee heerst dat een houten huis gelijk staat aan een blokhut. Niets is minder waar. In een houten huis kun je alles doen wat in een stenen huis ook kan. Alleen schilderen wordt afgeraden om de ademende werking van hout intact te laten.

Huizen van beton zullen niet verdwijnen, denkt Van der Lugt. “Ongeveer de helft van de woningbouw kan op termijn met hout zijn.”

Meer lezen en luisteren

Na het artikel van de NOS, volgde op 4 december een interview met Pablo van der Lugt op Radio 1 en Vroege Vogels maakte een uitzending over ‘Bouwen met hout heeft de toekomst’. Kort daarvoor berichtte het Algemeen Dagblad ook over BAM ‘Bekende woningbouwer neemt langzaam afscheid van beton en staal‘.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer