Ga naar hoofdinhoud

Hoofdrol voor hout in station en stadhuis in Växjö

White Arkitekter heeft de internationale ontwerpwedstrijd gewonnen voor een station en stadhuis in het Zweedse Växjö. Daarin is de hoofdrol voor hout. In 2019 moet het klaar zijn.

In het voorstel ‘Onder één dak’ wordt het ontwerp gepresenteerd als een nieuwe huiskamer in het midden van de stad waarin voor iedereen plaats is: jong en oud, medewerkers van de gemeente en bezoekers. Er waren in totaal vijf voorstellen.

Constructie van hout
Het gebouw krijgt drie hoofdingangen die goed aansluiten op de infrastructuurstructuur van Växjö, volgens White Arkitekter de groenste stad van Europa. In het gebouw, 14.000 vierkante meter groot, komen een VVV-kantoor, tentoonstellingsruimte, wachtkamer, cafés en winkels, vergaderzalen en een werkplek voor medewerkers van de gemeente. De constructie wordt van hout. 

Duurzaam
Het gebouw wordt volgens architect Klara Frosterud  van White Arkitekter duurzaam in sociaal, economisch en ecologisch opzicht. Zo vermindert de schuine gevel het geveloppervlak, wat zorgt voor een lager energieverbruik. Voor de houtconstructie is samengewerkt met constructeur Florian Kosche. 

Ontmoetingsplek
Het voorstel omvat tevens een nieuw plein, een nieuw park en een nieuwe brug boven het spoor die station en stadhuis met het museumpark verbindt. Vanuit het station komen bezoekers via een brede trap in het stadhuis. Deze trap fungeert tevens als ontmoetingsplek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer