Ga naar hoofdinhoud

Hoogste houten woongebouw van Nederland

Met het symbolisch planten van een boom is de bouw van HAUT; het hoogste houten woongebouw van Nederland, gestart. Het duurzaam opgezette bouwwerk wordt vervaardigd uit kruislaaghout.

Op 18 december, om 16.30 uur werd de bouw gestart met het planten van een boom op de bouwplaats in Amsterdam. Uiteindelijk is het de bedoeling dat HAUT een hoogte gaat bereiken van 73 meter en 21 verdiepingen gaat tellen met in totaal 52 woningen.

Klimaatbewust

Om de urgente dreiging van twee graden klimaatopwarming als gevolg van CO2-uitstoot tegen te gaan, is hout hét geëigende middel om dit gas op te slaan. Projectontwikkelaar Lingotto, architect Team V en adviseur Arup willen met HAUT laten zien dat houthoogbouw hier een oplossing kan bieden. In HAUT wordt 3.000 m3 vuren gebruikt. De aannemer is J.P. van Eesteren.

Dit betekent met dit enkele gebouw alleen al een CO2-opslag van circa 1,9 miljoen kg. Dit is evenveel als de CO2-uitstoot van een middenklassenauto over bijna 15,7 miljoen km, of het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 2.075 huishoudens. Dankzij deze en andere duurzaamheidsmaatregelen verkreeg HAUT als eerste in Nederland het ontwerpcertificaat BREAAM Outstanding. Eerder dit jaar kreeg het ontwerp ook de internationale BREEAM Award voor het beste woongebouw van 2018.

Bouw

Na een bouwperiode van ruim twee jaar wordt HAUT begin 2021 opgeleverd. Het eerste jaar wordt de ondergrondse wereld in beton aangelegd. Eind 2019 worden de prefab houten wand- en vloerelementen in kruislaaghout gemonteerd. Tot slot krijgt het gebouw een glazen gevel en rondt de afbouw (interieur) de bouwfase af. Op dit moment is 70% van de woningen al verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer