Ga naar hoofdinhoud

Hout efficiënter verzaagd door A.I.

Een Amerikaanse start-up met de naam Maestro komt met een manier om stammen te verzagen met minder zaagverlies. Met behulp van A.I., kunstmatige intelligentie, wordt elke stam apart tot planken verzaagd.

Volgens de bedenkers van de techniek, architect Carlo Ratti, als stedebouwkundige verbonden aan het Massachussets Institute of Technology en zijn doctoraalstudent Mikola Murashko, moet de houtwereld af van het verzagen van logs naar standaard balken en planken. Voor elke kubieke meter bouwhout wordt ongeveer 2,8 festmeter gebruikt (een festmeter is een kubieke meter rondhout zonder schors en tussenruimten, een fm is ongeveer 0,7 kubieke meter). De methode van Maestro benut, volgens Holzbau Austria, maar 1,9 fm voor een kudieke meter verzaagd hout.

Een individueel log wordt razendsnel gescand en digitaal vertaald naar een zaagplan. In een video die Maestro presenteerd wordt meteen een mooie toepassing getoond: de planken hebben grillige contouren maar die passen precies tegen de contouren van de planken uit hetzelfde log: er zijn dus fraaie grillige wandbekledingen mee te realiseren.

3 reacties op “Hout efficiënter verzaagd door A.I.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer