Ga naar hoofdinhoud

Hout kopen bij de houthandel? Hier moet je op letten!

Ben jij van plan zelf een meubel te gaan maken van hout? Dan is het aan te raden om eens een bezoek te brengen aan een houthandel, in plaats van de reguliere bouwmarkt. De houthandel heeft een aanzienlijke breder assortiment aan houtsoorten en het personeel kan je bovendien uitstekend adviseren. Hier lees je hoe je goed voorbereid op pad gaat naar de houthandel.

  1. Bedenk wat je wilt maken

Bedenk wat je precies wilt gaan maken en waar je het wilt gaan plaatsen. Wordt het een meubel voor binnen of voor buiten? Maak ook een ontwerptekening van het van jouw meubelstuk, voordat richting de houthandel gaat.

  • Maak een houtstaat

Op basis van je ontwerptekening kan je een lijst van onderdelen maken, ook wel een ‘houtstaat’ genoemd. Zorg ervoor dat je daadwerkelijk ieder onderdeel van jouw meubel in wording in deze lijst opneemt en niets over het hoofd ziet.

  • Vergelijk prijzen

Niet iedere houthandel hanteert een zelfde prijs per kubieke meter hout en bovendien varieert ook iedere houtsoort in prijs. Vergelijk de prijzen van verschillende opties aan houtsoorten en in verschillende houthandels in de buurt. Zo word je geen dief van je eigen portemonnee.

  • Ken de terminologie

Voordat je op pad gaat naar de houthandel, is het verstandig om je te verdiepen in de terminologie. Zo weet je zeker dat je met het juiste materiaal thuiskomt. Zorg dat je weet of je bekantrecht of onbekantrecht hout nodig hebt of dat het hout dos, kwartiers of halfkwartiers gezaagd moet zijn. Wees je er bovendien van bewust dat de dikte van hout doorgaans wordt benoemd in ‘duimen’.

  • Laat je adviseren

Het grote voordeel van een houthandel is naast het uitvoerige assortiment, ook het specialistische personeel. Zij kunnen je beter adviseren dan in de gemiddelde bouwmarkt. Aarzel niet om hier gebruik van te maken en tips ter harte te nemen. Dit draagt er alleen maar bij om uiteindelijk een echt meesterwerk te creëren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer