Ga naar hoofdinhoud

‘Hout moet zonder twijfel legaal zijn’

Met een Ingezonden Brief reageert John de Haan, eigenaar van Duurzaam Hout in Meppel, op het thema-artikel Duurzaam & Legaal in Houtwereld nr. 5 (17 april 2020). “Het artikel inspireerde mij om de pen te pakken en een aanvulling erop te schrijven. Er is sinds een aantal jaren namelijk weer een toename van houtstromen met twijfelachtige oorsprong die om een reactie roept”, aldus de ondernemer.


“Onze activiteiten in Gabon als bosexploitant en industrieel producent, als ook importeur van gecertificeerd hout (met TLV-legaliteitscertificaat en FSC-duurzaamheidslabel) voor de grond-, wegen- en waterbouw, geven mij de mogelijkheid iets te vinden van de houtstromen vanuit West-Afrika naar Antwerpen.
De afgelopen vijftien jaar is de invloed van Europese bedrijven in Afrika enorm afgenomen. Azië richtte zich in de zoektocht naar grondstoffen meer en meer op Afrika en heeft nu ongeveer 70% van de houtstromen in gezaagd product en 90% van het rondhout in handen.
Veel zowel grote (staats)bedrijven als kleine producenten zijn actief in alle levels van productie: van bosexploitatie, zagerijen en fineerfabrieken tot kant-en-klare meubels. Zij exporteerden hun producten voornamelijk naar hun thuismarkten.

Valse concurrentie

In Azië stagneerde de markt de achterliggende jaren enorm en zijn er houtstromen ontstaan van, voor ons Europeanen, veelal onbekende leveranciers. Voor wat betreft de GWW-markt zijn dat veelal eenzijdige, relatief korte specificaties die lijken op wat deze leveranciers gewend waren te produceren. Deze goederen worden veelal in azobé maar ook in okan en andere houtsoorten naar Europa verscheept.
Een deel van dit hout wordt verzaagd uit stammen afkomstig uit ‘vente de coups’. Dit zijn kortstondige kapvergunningen zonder verdere verplichtingen en met een laag belastingregime. Serieuze producenten
in Kameroen hebben last van deze valse concurrentie van bosexploitanten die niet duurzaam werken.

De laatste jaren zijn veel van dergelijke kapvergunningen uitgegeven en door het vluchtige van het systeem blijken deze houtstromen zeer lastig te controleren. De uiteindelijk verscheepte producten, met als sterkste verkoopargument een lage prijs, vertegenwoordigen sinds 2018 duizenden kuubs en hebben een grote negatieve impact op de markt. De vermarkting van deze producten gebeurt vaak zeer agressief met marktbrede mailings gericht aan importeurs tot kleine houthandelaren en hoveniers.
Deze nieuwe leveranciers zijn doorgaans niet gewend aan de EUTR-wetgeving, wat de importeurs van hout van deze producties aanleiding zou moeten geven voor duidelijke mitigerende maatregelen.

Legale houtstromen

Persoonlijk ben ik groot voorstander van geverifieerde houtstromen, die dus jaarlijks door externe onafhankelijke organisaties worden gecontroleerd en goedgekeurd. Dit neemt ook bij leveranciers en vooral importeurs eventuele twijfels weg over de legaliteit van hout voor de Europese markt. Een dergelijke aanpak versterkt het Due Diligence-systeem (DDS) van elke importeur en maakt controles van de NVWA stukken eenvoudiger en minder tijdrovend.
Daarnaast worden leveranciers aangemoedigd tot het ontwikkelen en behalen van een legaliteitscertificaat, want ook zij zitten niet te wachten op meerdere audits per jaar voor verschillende klanten. We hebben soortgelijke ontwikkelingen gezien bij het eisen van aantoonbaar legale houtstromen in Gabon. Het belangrijkste gevolg is dat Illegale houtstromen zullen stagneren en minimaliseren.

Geweldige kans

Importeurs hebben mijns inziens de verantwoordelijkheid deze cruciale rol serieus te nemen en te zorgen dat het door hen geïmporteerde hout zonder twijfel legaal is. Het is natuurlijk belachelijk dat er een discussie over de legaliteit van ons product is. Dat staat de ontwikkeling en promotie van onze producten ernstig in de weg.
We hebben met thema’s als circulair en CO2-neutraal bouwen een geweldige kans onze producten te promoten. Laten we die kans benutten!”

Auteur: John de Haan, Duurzaam Hout BV / Somivab Gabon

Lees ook: Veel grijze zones in Houtverordening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer