Ga naar hoofdinhoud

Hout voldoet al aan nieuwe hergebruiksnorm

In 2025 moet in Nederland 74% van alle verpakkingen hergebruikt en/of gerecycled worden. Voor hout is de recycling-/circulaire doelstelling gesteld op 55% in 2021. Geen enkel probleem voor houten pallets, kisten en andere emballageproducten, want het over 2018 behaalde recyclingpercentage lag met 77% al boven zowel de Europese als Nederlandse eisen.

Met de nieuwe maatregelen wil staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) dat over vijf jaar 74% van alle verpakkingen hergebruikt en/of gerecycled wordt. Voor alle verpakkingsmaterialen zijn nieuwe afspraken gemaakt.

Voor hout is uitgekomen op zowel een recycling- als een circulaire doelstelling van 55% over het rapportagejaar 2021. Gerepareerde en daarna hergebruikte houten verpakkingen tellen in de huidige situatie voor houten verpakkingen al mee in de recyclingdoelstelling. De afspraken zijn gemaakt tot en met 2025. De doelstelling van 55% blijft in deze periode op hetzelfde niveau.

Boven de streefdoelen

Het over 2018 behaalde recyclingpercentage voor hout ligt met 77% boven zowel de Europese als de Nederlandse doelstellingen van respectievelijk 15 en 37%. Ook torent die 77% uit boven de afgesproken streefdoelen van de Raamovereenkomst Verpakkingen II, namelijk 45% in 2022.

Uit de pas

Doordat Nederland targets bovenop de EU-doelstellingen blijft stellen, loopt ons land uit de pas ten opzichte van andere EU-landen. Volgens Stichting Kringloop Hout moeten doelstellingen niet alleen ambitieus maar ook reëel en uitvoerbaar zijn. De politiek moet dus ook kijken naar economische tij, marktontwikkelingen en subsidieverstrekking aan biomassa.

De stichting vertegenwoordigt de Nederlandse keten van houten verpakkingen en ondersteunt organisaties en bedrijven die betrokken zijn bij productie, gebruik, hergebruik, inzameling en recycling van houten verpakkingen.

(foto: Dongen Pallets / RawCatMedia)

Eén reactie op “Hout voldoet al aan nieuwe hergebruiksnorm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer