Paarhammer is een bedrijf dat in Australië Europese kozijnen produceert. Dit gebeurt met een maximale focus op duurzaamheid. Zo heeft het bedrijf haar eigen PV-panelen en verwerkt haar houtafval en zaagsel tot briketten. Hiermee bespaart het bedrijf tot 95% op haar eigen afval.
De machines waarmee Paarhammer het houtafval verwerkt, zijn een Weima WL 4 shredder (begin 2000 geïnstalleerd) en de Weima TH 814 brikettenpers (in 2012 geïnstalleerd). Tony Paarhamer koos voor deze machines vanwege de lokale aanwezigheid in Australië. “De lokale ondersteuning is voor mij het belangrijkste”, geeft hij aan. Daarbij beschikt Weima over meer dan veertig jaar ervaring in de productie van shredders en persen voor de houtverwerkende industrie.”
Van houtspaan tot briket
Vanaf de eerste dag werkt de combinatie shredder en brikettenpers efficiënt in de fabriek. Iedere houtverwerkende machine beschikt over een mogelijkheid om het zaagsel op te vangen en naar de brikettenpers te transporteren. Ondertussen vermaalt de shredder de grotere afvalstukken tot kleine houtspanen wat ze geschikt maakt voor de pers. Tot slot perst de brikettenpers het zaagsel en de houtspanen tot ronde briketten met een diameter van 80 mm.
“Wat we anders zouden moeten verbranden of op een andere manier afvoeren, persen we nu samen tot briketten”, zegt Tony. “Hierdoor hebben we wekelijks maar 1,5 m3 houtafval per week terwijl we in dezelfde tijd ruim 4 ton briketten persen. We besparen hiermee ongeveer 2.000 m3 afval per jaar.”

Rendabel
Het hergebruiken van zaagsel en afvalhout is niet alleen duurzaam, maar ook rendabel. Zo gebruikt Paarhammer zelf 30% van de briketten om delen van de fabriek te verwarmen. De overige 70% verkoopt hij aan lokale inwoners. Deze inkomsten ziet hij als ‘een leuke bijkomstigheid’ waarmee hij zijn terugverdientijd met twee jaar heeft verkort tot minder dan vijf jaar. Bovendien bespaart hij verwarmingskosten én de tijd die het normaal kost om al het houtafval en zaagsel uit de fabriek te verwijderen.