Ga naar hoofdinhoud

Houtbewerking vraagt om procesmatig denken

Voor industrialisering van de houtsector en het bouwproces zijn nieuwe technieken en productiemethoden nodig. De beste ideeën komen vaak uit de praktijk, zo blijkt.

In Houtwereld vertellen vier leveranciers van machines en middelen voor de houtindustrie over hun innovaties. Daarbij wijst Juul Janssen (De Groot Bewerkingsmachines) op de gloednieuwe Robocell 4.5 (foto). Met dit complete robotconcept kun je automatisch raam-, kozijn- en deurdelen deuvelen, verlijmen en opsluiten. Dat doe je op een horizontale tafel met twintig individuele opsluitcellen.

Branko Westra (Trivec) informeert over nieuwe technieken die zijn onderneming aanbiedt. Bijvoorbeeld voor het uitnerven (borstelen), schrapen en (kant)verouderen. Maar ook voor het bewust aanbrengen van een (random) bezaagd effect op een geschaafd of geschuurd houtoppervlak.

Wilfred Heesakkers (Condair) licht het belang toe van een goede luchtvochtigheid in productieruimten. Te droog of te nat hout kan immers voor grote problemen zorgen. Denk maar aan maatafwijkingen, scheuren, kromtrekken en krimpen. Of aan een onjuiste hechting van lijmen of coatings.

Zonder goed snijgereedschap functioneert zelfs de beste machine niet optimaal, onderstreept Jeroen van Dijk (Leitz) ten slotte. Het nieuwe ProfilCut-profileersysteem is daarom in drie versies ontwikkeld en kan zo nóg hogere snijsnelheden garanderen.

Klik hier voor de complete digitale editie van Houtwereld nr. 13 van 30 oktober 2020 (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, digitaal abonnement of gratis proefnummer aan.

Lees ook: Omzet houtindustrie aan kop

2 reacties op “Houtbewerking vraagt om procesmatig denken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer